'הארץ' מקונן: "לא ניתן להשיג בשר חזיר בת"א"

כתבת העיתון יצאה למסע בעקבות "הסטייק הלבן" שנעלם מהמסעדות בתל אביב וחזרה עם ממצאים מעניינים באשר למגמות הקולינריות בקרב אזרחי ישראל {"מגמה של התחזקות דתית"}

"הסטייק הלבן" כבר לא ניתן להשגה בעיר העברית הראשונה: כך עולה מכתבה מיוחדת אותה מפרסמת העיתונאית בילי שפרלינג ב'הארץ'.

שפרלינג יצאה למסע מיוחד בעקבות הבשר המשוקץ בתל אביב וחזרה עם ממצאים מפתיעים. "מראשיתה של העיר העברית הראשונה, היה החזיר חלק בלתי נפרד ממטבחיה ומעדניה, גם כשבשאר הארץ היה מדובר ב"מוקצה". חזיר נחשב אז כליווי הולם לצד בירה קרה, שפריץ לבן ויין רומני מתוק. העליות החילוניות מאירופה לא נשאו עמן שום רגישות דתית ביחס אליו והוא נהפך לכוכב בסטייקיות ובמסעדות העיר מראשית המאה ה–20 ביפו ובתל אביב. עשרות שנים אחר כך יותר ויותר מסעדות מסרבות להגישו, גם אם אינן כשרות. מסעדות שף ומסעדות בדרג הביניים, סטייקיות, חמארות ומסעדות בסגנון עדות רומניה ובולגריה, שמכרו במשך שנים "לבן בפיתה", נפרדו מהנתחים הללו", היא כותבת.

בהמשך הכתבה מתארת הכתבת את השנים בהן בשר חזיר היה נפוץ ביותר במסעדות תל אביב, עד לשינוי המגמה המרנין.

"האם זה מקרי או שמא מדובר במגמה מכוונת?" היא שואלת מספר שפים וכולם משיבים כי מדובר בחלק ממגמה ברורה. "לבקשת הורי מעולם לא נכנס חזיר ל'כתית' כבר 14 שנים ובהבנה שלי שאין לזה מקום בקולינריה הישראלית…ב'מזללה' בצעד שגוי מכל הבחינות היה חזיר ויום אחד חלמתי חלום על סבתי שהועבר בו מסר אלי ולמחרת לא היה חזיר במסעדה ולעולם לא יהיה", אומר השף מאיר אדוני.

ואילו השף ניר ויימן מעיד: "היינו המסעדה הכי חזירית בתל אביב…עם הזמן עוד ועוד סועדים ניגשו אלינו, החמיאו על האוכל אבל אמרו כי לא יחזרו למקום בגלל שבמטבח יש חזיר…לאט לאט אני מוריד את החזיר".

השף מוסיף: אפילו תיירים יהודים מחו"ל, מצרפת, מרוסיה וארצות הברית שואלים בטלפון שאלה ראשונה — האם יש חזיר. לא מעניין אותם שיש פירות ים, העיקר שחזיר לא יהיה במטבח. אומרים לי: 'תוציא את החזיר, נבוא'".

"בישראל 2016 חזיר הוא טאבו, כך שאפילו אנשים שאינם דתיים ולא שומרי כשרות הלכה למעשה, מסתכלים על חזיר כחיה טמאה ומזוהמת", אומר שף אחר.

בכתבה מובאים עוד אמירות ועדויות של שפים רבים שמכולם עולה כי הסועד הישראלי – גם זה החילוני – סולד מאוד מחזיר. "המגמה שאנחנו חווים פה מתרחשת גם באירופה כרגע עם ההתחזקות הדתית שם. בחודשים האחרונים באירופה ראיתי לא מעט קצביות שהוציאו את החזיר או שמוכרות אותו מתחת לדלפק. גם פה בישראל נדיר שתראי חזיר בגלוי, גם אם הקצב מחזיק חלקים שלו. כל זאת למרות שתעשיית השרקוטרי כולה מבוססת על חזיר. גם בטרינים ורולדות של עגל תמיד יש שומן חזיר", מסכם אחד מהם.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.