כוחה הרפואי של הטחינה

טחינה טעימה כתוספת לסלט כגולמית, או תוספת לכל מאכל כשהיא עשוייה עם הרבה לימון. טחינה היא גם בריאה מאוד: לא רבים יודעים מה החשיבות של הטחינה לבריאותנו היומיומית ובאיזה מחלות היא יכולה לעזור לנו לטפל. אז בואו נאמץ 2 כפות טחינה גולמית בבוקר ויאללה לעבודה

כאשר מדברים על בריאות ובמיוחד על תזונה שמעודדת בריאות, הטחינה הינה אחד מהמאכלים שנמצאים בראש הרשימה. גם ברפואה העממית יש לטחינה מקום של כבוד עם ייחוס של סגולות מרפא רבות ומגוונות. מכאן שאין זה מפתיע שהטחינה הינה מאכל שהשתמר בצורתו המקורית במשך שנים רבות ועבר בצורה מדויקת מדור לדור.

עם זאת, לא רבים יודעים בדיוק על איזה מדדי בריאות משפיעה הטחינה. לא מעט שואלים מה הן הסגולות שבאכילת טחינה ומה הוכח במחקרים כתורם לשיפור הבריאות. בכתבה הנוכחית אנסה למנות, בעזרת הדיאטנית הקלינית יעל דרור, את הנושאים הבריאותיים שנבדקו במחקרים והוכיחו את תרומת הטחינה לבריאות האדם. מכאן יהיה ניתן להסיק על הפוטנציאל הבריאותי שבשילוב קבוע של טחינה בתפריט היומי ואף לענות על השאלות הבאות: מהו המינון המומלץ? אחרי כמה זמן נוכל לצפות לראות שיפור מובהק במדדי הבריאות השונים?

טחינה – בריאות שמקורה מגרעיני השומשום

טחינה עשויה מגרעיני שומשום טחונים. מכאן, השפעתה הבריאותית המיטיבה של הטחינה נובעת ישירות מן ההרכב התזונתי של השומשום. גרעיני השומשום ידועים באחוז גבוה של חומצות שומן חיוניות אומגה 6 ואומגה 9. בנוסף לכך, גרעיני השומשום מכילים מרכיבים נוספים בעלי השפעה בריאותית מובהקת כמו פיטוסטרולים, ליגנן (Lignan) ממשפחת הפוליפנולים שהם בעלי תכונות נוגדות חמצון רבות עוצמה. בנוסף לכך, הטחינה מכילה ויטמינים מקבוצת B, מינרלים רבים כמו מגנזיום, ברזל, אבץ ואשלגן. הכוח הבריאותי של הטחינה נובע מהרכב עשיר זה של יתרונות תזונתיים, שכאשר הם משתלבים בצריכה קבועה בתפריט היומי, הם מסייעים לגוף להתמודד עם מצבים שונים העלולים לפגוע בבריאות.

מהו הכוח הרפואי של הטחינה?

יעל דרור דיאטנית קלינית – מה היתרונות הבריאותיים בטחינה

מורידה כולסטרול

בדרך כלל דרושה צריכה קבועה של טחינה במשך 4-6 שבועות כדי להגיע להבדל מובהק זה בערכי הכולסטרול בדם.

מורידה לחץ דם

בגרעיני השומשום יש מרכיבים המסייעים הורדת לחץ הדם. אחד המרכיבים החשובים הוא שמן השומשום המהווה כאמור אחוז גבוה מתכולת הנוטריינטים בטחינה. המחקר שהראה השפעה מיטיבה של שמן השומשום בטווח המידי ובטווח הארוך על מדדים הקשורים ולשיפור לחץ דם גבוה ואף הטבה במדדי בריאות נוספים. מחקרים נוספים שהתפרסמו בשנים האחרונות הראו תוצאות דומות המעידות על קשר ישיר בין צריכה של שמן שומשום באופן קבוע לבין שיפור מדדי לחץ הדם בקרב הסובלים מיתר לחץ דם.

הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב חולי סוכרת מסוג 2

טחינה יכולה להוות בחלק מהמקרים תחליף לתרופות הניתנות במרשם רופא לשיפור בריאות הלב. לתרופות אלו יש לא פעם תופעות לוואי לא נעימות ולכן מציאת חלופה במזון הינה בעלת חשיבות רבה. 2 כפות של טחינה (28 גרם) בארוחת הבוקר כל יום היא צריכה בריאה שמפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לא רק באוכלוסייה בריאה, אלא גם באוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה יותר, כמו הסובלים מסוכרת מסוג 2.

הגנה מסרטן

בזרעי השומשום כאמור מצוי חומר שנקרא ליגנן שהינו בעל מבנה דומה למבנה של הורמון האסטרוגן בגוף האדם. גרעיני שומשום ידועים ביכולת שלהם לעודד ספיגה של רכיבי תזונה בגוף, במיוחד Tocopherols המוכר גם בשם "ויטמין E". זהו ויטמין חשוב מאוד בעל יכולת נוגדת חמצון חזקה מאד הידוע כקשור במניעה של סרטן ומחלות לב. בנוסף לשיפור הספיגה של הויטמין, מיחסים לגרעיני השומשום השפעה מיטיבה על הפעילות הביולוגית (bioactivity) של הויטמין בגוף בהקשר למניעה של דלקת ומחלות כרוניות.

דלקת פרקים ((Arthritis

בנוסף להשפעה המטיבה על הפחתת הסיכון למחלות לב ושיפור פרופיל השומנים בדם, כנראה שיש לטחינה גם השפעה בהקשר של דלקות פרקים המלווים לא פעם בכאבים עזים. הטיפול המקובל כיום לדלקת זו הכולל פעמים ביום glucosamine + Tylenol. 2) או 40 גרם ביום של זרעי שומשום באבקה (כמות המקבילה ל-2 כפות טחינה). כמובן מוקדם להמליץ לוותר על התרופות המקובלות לטיפול בארטריטיס, אך בהחלט נכון לשקול לשלב 2 כפות טחינה ביום עבור הסובלים מבעיה רפואית זו.

לסיכום

לטחינה יתרונות בריאותיים רבים שמקורם ישירות ברכיבים הטבעיים הנמצאים בגרעיני השומשום. מרבית המחקרים מוכחים כי צריכה קבועה של טחינה מידי יום מפחיתה בצורה מובהקת את הסיכון למחלות לב וכלי דם. השפעתה חזקה במיוחד בתחום איזון הכולסטרול ולחץ הדם. בנוסף לכך, ישנה חשיבות רבה לשילוב הטחינה בתפריט היומי עבור אנשים בעלי סיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, אך גם עבור האוכלוסייה הבריאה שרוצה לשמור על ערכים תקינים לאורך זמן. כמה? 2 כפות ביום. זה גם טעים וגם בריא!

ויש גם מתכון:

מצרכים (לכ-6-4 מנות):

לציר הירקות

4 גזרים קלופים ושטופי היטב

2 קישואים

3 בצלים קלופים

3 גבעולי סלרי נקיים

צרור פטרוזיליה נקי ושטוף

2 כרישות שטופות

1/2 כפית גרגירי פלפל אנגלי

1/2 כפית מלח גס

3 עלי דפנה

למרק

3.5  כוסות ציר ירקות (מתכון מטה)

1 חציל בלאדי גדול

1 כוס פרוסות כרישה דקיקות

2-3 עלי בצל ירוק קצוצים דק

1 כוס פטריות שימאגי

2 שיני שום כתושות

1/2 כוס טחינה גולמית "אחוה"

מיץ מ- 1/2 לימון

3 כפות שמן זית לטיגון

1 כפית גרידת לימון

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1/2 כפית תבלין גריל

אופן ההכנה:

  1. להכנת ציר ירקות: מסדרים את התבלינים וכל העלים בתחתית סיר ומפזרים מעליהם את שאר הירקות חתוכים גס. מוסיפים מים עד לכיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים למשך כשעה.
  2. מסננים את הנוזלים, מפרישים 3.5 כוסות למרק ואת שאריות הציר ניתן לאכסן בכלים קטנים בהקפאה.
  3. להכנת המרק: חוצים את החציל לשתיים וקולים מחצית ממנו על גבי הגז עד שהליבה מוכנה. קולפים ומניחים במסננת לסינון הנוזלים. את המחצית השנייה של החציל קולפים וחותכים לקוביות קטנות.
  4. בסיר גדול מחממים שמן זית, מכניסים את קוביות החציל, הכרישה, הבצל, הפטריות והשום ומטגנים עד להשחמה קלה.
  5. מוסיפים את החציל הקלוי, הטחינה, גרידת הלימון, לימון, מלח, פלפל שחור ותבלין גריל ומערבבים היטב. מוסיפים גם את ציר הירקות ומביאים לרתיחה.
  6. טוחנים את המרכיבים בבלנדר יד ועד לקבלת קרם חלק לחלוטין. מבשלים עוד כחצי שעה ומכניסים לקירור לפני ההגשה.
  7. בוחרים כוסות שוט יפות, ממלאים ומגישים לשולחן יחד עם כלי המרק למילוי חוזר. ניתן לקשט כל כוס בתלולית של רצועות בצל ירוק.

 

צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.