משרד החקלאות :תוצאות בדיקות מעבדה חיוביות לסלמונלה מתחנת המיון "יש מעוף"

אין להחזיר את הביצים לחנות, אלא להשליכן לפח

לאור אבחון חיידקי סלמונלה אנטריטידיס בשניים מלולי חברת "יש מעוף", שבוצע בעקבות חקירות אפידמיולוגיות לתחלואה בבני אדם, עצרו משרדי הבריאות והחקלאות מידית את שיווק הביצים מתחנת המיון "יש מעוף", והמשווק הונחה להוציא הודעה לציבור שלא לצרוך את הביצים המסומנות בטבלה מטה. אין להחזיר את הביצים לחנות, אלא להשליכן לפח. המשרדים ממשיכים לערוך בדיקות וניטור לשמירה על בריאות הציבור.

להלן רשימת הביצים שיש להשליכן לפח הזבל לפי המידע שבחותמת על קליפת הביצה:

קוד 1 קוד 2 אחרון לשיווק אחרון במקרר
אק29 אע76 16/01/2018 15/02/2018
בע14 בא64 17/01/2018 16/02/2018
גק27 גש36 18/01/2018 17/02/2018
דל29 דק34 19/01/2018 18/02/2018
הק30 הש07 20/01/2018 19/02/2018
ור28 וש46 21/01/2018 20/02/2018
שט46 שמ31 22/01/2018 21/02/2018
אק29 אע76 23/01/2018 22/02/2018
במ91 בש19 24/01/2018 23/02/2018
גל10 גד81 25/01/2018 24/02/2018
דא16 דל34 26/01/2018 25/02/2018
הש29 הד36 27/01/2018 26/02/2018
ול20 וע46 28/01/2018 27/02/2018
שק41 שמ19 29/01/2018 28/02/2018
אפ39 אק08 30/01/2018 01/03/2018
בל21 בג60 31/01/2018 02/03/2018
גא19 גט20 01/02/2018 03/03/2018
דנ31 דד42 02/02/2018 04/03/2018
הט30 הפ19 03/02/2018 05/03/2018
וע01 וש17 04/02/2018 06/03/2018
שמ31 שד71 05/02/2018 07/03/2018
אפ07 אש51 06/02/2018 08/03/2018
בש36 בל71 07/02/2018 09/03/2018
גע29 גד30 08/02/2018 10/03/2018
דש17 דע08 09/02/2018 11/03/2018
הל24 הט30 10/02/2018 12/03/2018
וק21 ור19 11/02/2018 13/03/2018
שי14 של36 12/02/2018 14/03/2018
אר24 אג06 13/02/2018 15/03/2018
בר45 בי20 14/02/2018 16/03/2018
גי61 גש40 15/02/2018 17/03/2018
דר41 דפ96 16/02/2018 18/03/2018
הש13 הי47 17/02/2018 19/03/2018
וע35 וג71 18/02/2018 20/03/2018
שר30 שד01 19/02/2018 21/03/2018
אב15 אנ28 20/02/2018 22/03/2018
בא93 בט51 21/02/2018 23/03/2018
גר41 גד61 22/02/2018 24/03/2018

סלמונלה הנו חיידק שכיח בעולם, ומדינת ישראל עושה מאמצים כדי למזער את הימצאותו. במסגרת התוכנית לניטור סלמונלה בלולי ביצים למאכל (מטילות) ובמשחטות עופות, שיזם משרד החקלאות במטרה להפחית את כמות חיידקים בביצים ובבשר העוף המגיעים לצרכן, נבדקו כ- 90% ממשקי המטילות במדינת ישראל ונמצא כי שכיחות הסלמונלה אנטיריטידיס וטיפימוריום בלולי ההטלה בישראל עומד על 4% אחוזים.

לגבי יתר הביצים של המשווקים האחרים, המשרדים מבקשים מהציבור להמשיך ולהימנע מאכילת ביצים שאינן מבושלות היטב. בישול משמיד את הסלמונלה.

על מנת לשמור על בריאות הציבור, אנו חוזרים ומדגישים את כללי צריכת הביצים כבשגרה:
 חשוב לבשל ביצים באופן מלא כגון ביצה קשה (בישול מלא משמיד חיידקים).
 להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה.
 איסור על אכילת /שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות.
 לאחסן ביצים במקרר.
 יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.

בעת רכישת הביצים:
 יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.
 יש להקפיד על קניית ביצים רק במקומות מורשים (לא בקניה בפתח הבית, שכן מקורן אינו ידוע והן אינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים).
 חשוב לשים לב כי בנקודות הרכישה הביצים מאוחסנות במקום מקורר /ממוזג.
 יש להקפיד על רכישת ביצים ארוזות באריזות קמעוניות סגורות בכל הצדדים ואם קונים מגשי ביצים של 30 ביצים, יש להקפיד כי המגש יהיה עטוף בניילון נצמד מכל צדדיו.
 תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה, אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו עד חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר.

מה עלינו לעשות בעת השימוש וההכנה במטבח:
 יש לאחסן את הביצים במקרר הביתי מיד לאחר הקנייה.
 מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות.

נקודות נוספות שכדאי לדעת:
 אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות.
 אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.
 אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.
 יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים. בנוסף, מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה.
 בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיו"ב. על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.
 רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כדוגמת: ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז וכיו"ב).
 הוראות אלו חשובות במיוחד לאוכלוסיות עם מערכת חיסון מוחלשת כגון קשישים, ילדים ואנשים חולים.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.