מתכון לאוזני המן שיכולים להתאים לכל ימות השנה

מתכון לאוזני המן שיכולים להתאים לכל ימות השנה

אוזני המן במילוי גבינת ריקוטה

תמונה: אתר שמרית שמרים טריים

אוזן המן היא אחד מן המאכלים המסורתיים ביותר שנקשרים לחג כלשהו- חג הפורים כמובן. מאכל זה שהוא למעשה כיסון העשוי מבצק מתוק ומלית מסוגים שונים התחיל במקור באירופה ומשם חילחל להוויה הישראלית בכל בית בישראל בחג הפורים. כיום מכינים את אוזני ההמן לרוב על בסיס של בצק פשוט המורכב מקמח, מים וביצים אך במקור מאכל זה הוכן מבצק מסוג פרסבורגר. זהו בצק עשיר יותר המבוסס על תערובת של בצק פשוט עם שמרים. במקור נהוג להגיש את אוזן ההמן עם מילוי פרג, אולם בדיוק כמו שקרה בסופגניות, גם במקרה של מאכל זה השתלטו עליו מגוון מליות מעניינות מתוקות ומלוחות, שיתאימו לכל חך ואף יעשו את מאכל זה מתאים גם לשאר ימות השנה.

הערך התזונתי של אוזני המן

למרות שאוזני ההמן נראות כחטיף לא מזיק, בייחוד עם המילוי הצמחי הנהוג שלהן (פרג, תמרים) מדובר במאכל עם ערך קלורי גבוה- 130 עד 250 קלוריות לאוזן המן אחת. בנוסף, היות ומדובר בבצק שנסמך לרוב על קמח לבן וסוכר יש גם במאכל הרבה פחמימות ושומנים שאינם מומלצים. ומה לגבי החידושים של אוזני המן ללא סוכר? גם במקרה הזה, לא מדובר במאכל שיעשה טוב מדי לבריאות שלכם. גם אם אין סוכר במלית עצמה, עדיין הבצק הבסיסי של המאכל מבוסס על אותם מרכיבים. משום כך, אוזני המן ללא סוכר אינן דיאטטיות יותר וגם בהכרח לא יתאימו לחולי סכרת. ואם בכל זאת רוצים ליהנות ממאכל החג המסורתי ולא לשבור דיאטה? עדיף לקחת אוזן אחת המן במילוי שאוהבים, לאכול אותה לאט ובהנאה ושם להפסיק.

ואיך כמובן אפשר בלי מתכון?

ולסיום איך אפשר לדבר על אוזני המן בלי לתת מתכון לכאלו? שימו לב, מדובר במתכון לאוזני המן עם מלית לא שגרתית- ריקוטה וצימוקים. המתכון באדיבות אתר שמרית. ולמרות שחג הפורים כבר עבר, מדובר במאפה שילווה היטב כל כוס קפה או ארוחת בוקר.

חומרים ל-20 אוזני המן:

חומרים לבצק:

  • 2 כוסות קמח לבן רגיל
  • 150 גר' חמאה מופשרת ובמצב מריחה
  • 1/2 כוס אבקת סוכר
  • 1/4 כוס חלב
  • 1 ביצה גדולה (L)
  • גרידת לימון
  • 1 כפית תמצית וניל טבעית
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 שקית שמרית שמרים טריים

חומרים למלית של אוזני ההמן:

  • 250 גר' גבינת ריקוטה שאינה ממולחת/ ממרח שוקולד/ ממרח חלבה
  • 1/3 כוס+ כף של סוכר
  • ביצה גדולה נוספת
  • 25 גר' חמאה לאחר שעברה המסה
  • גרידת לימון נוספת
  • 2 כפות צימוקים מהסוג הבהיר/ חמוציות

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את בצק השמרים: מוסיפים לקערת מיקסר את כל חומרי הבצק מלבד השמרים. מערבבים עם וו לישה על מהירות איטית למשך 5 דק'. כאשר התערובת נעשית אחידה, מוסיפים אליה את השמרים ומוסיפים ללוש כעוד דקה נוספת. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, עוטפים בנייר נצמד ומכניסים למקרר למשך שעה.
  2. הכנת המלית: מערבבים היטב את כל חומרי המלית עד שמתקבלת תערובת הומגנית. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים לקירור עד שעולה הצורך להשתמש במלית.
  3. מוציאים את הבצק מן המקרר, מקמחים היטב את משטח העבודה ומוציאים את הבצק. מרדדים את הבצק עד אשר הוא נהיה דק- בעובי של 0.5 ס"מ. באמצעות כוס או רינג, קורצים מן הבצק עיגולים בקוטר של 6-8 ס"מ. מוציאים את המלית מן המקרר, ובאמצעות כפית לא גדושה מניחים מן המלית במרכז העיגול. בכדי לשמור על צורת המשולש הייחודית של אוזן ההמן, מורחים סביב המלית מעגל של ביצה טרופה וסוגרים את הבצק לצורת משולש. מקפידים להשאיר פתח קטן כדי שהמלית תוכל להאפות כמו כן.
  4. את הבצק המוכן מנחים בתבנית משומנת היטב במרווחים קטנים זה מזה. מכסים במגבת לחה ומניחים לבצק לתפוח קלות בלבד- משך זמן של 45 דק' בלבד. בזמן שהבצק תופח, מחממים תנור לחום של 190 מעלות. בתום ההתפחה הקצרה, מורחים את אוזני ההמן בביצה טרופה ומכניסים לאפייה של 15 דק' עד אשר הבצק נהיה זהוב.
  5. מצננים היטב ולפני ההגשה מפזרים מעל אבקת סוכר. ניתן לשמור את אוזני ההמן בכלי אטום היטב מחוץ למקרר עד לתקופת זמן של שבוע.

חג שמח ובתאבון!

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.