מנהלי בתי החולים מתריעים מפני קריסה: "אנחנו בכאוס מהחורף"

משרד האוצר: "אנחנו בלי תקציב ובכל זאת הוקצו 10.6 מיליארד ₪ בוועדת חריגים עבור התמודדות מערכת הבריאות במשבר"

בדיון הוצג דו"ח המבקר שנכתב בנושא לפני שנה ועוד טרם משבר הקורונה המצביע על שורת ליקויים בנושא. הדו"ח במלואו:

https://www.mevaker.gov.il/sites/DigitalLibrary/Pages/Reports/1427-13.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

לקראת הדיון, חשף מרכז המחקר והמידע של הכנסת כי נתוני תפוסת מיטות האשפוז לקורונה בבתי החולים שפורסמו בימים האחרונים שגויים.

הנתונים נאספו לבקשתו של חה״כ עפר שלח יו״ר הוועדה ומהם עולה כי מינואר 2020 ליולי 2020 גדל מספר מיטות האשפוז הכללי בישראל מ-16,301 מיטות ל-16,321, כלומר נוספו רק 20 מיטות אשפוז כללי. באשר לנתוני התפוסה באשפוז הכללי, מהשוואת הנתונים הקיימים עולה כי התפוסה במחצית הראשונה של שנת 2020 אינה גבוהה יותר בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ובחלק מבתי החולים אף נמוכה יותר. במשרד הבריאות השיבו לפניית הממ"מ לגבי תפוסת מיטות הקורונה שמדובר בנתונים שגויים שלא ברור מה מקורם וכיצד חושבו.

ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות: "כדי לא לפגוע בפעילות בתי החולים צריך להוסיף מיטות חדשות וגם כוח אדם. תוספת מיטות שלא בעידן הקורונה, זה מיטה + צוות, בקורונה מדברים על מיטה עם מעט כוח אדם. ניתנו 400 אחיות ו-200 רופאים ומתוכננת חלוקה נוספת. מיטות הקורונה שנוספו הן לא מיטות ייעודיות לרישיון, אלא זמני רק לטיפול בקורונה. נוספו עוד מיטות שלא ברישיון הוסבו מחלקות קיימות לטיפול בקורונה . לקראת החורף אנחנו עושים שיח עם האוצר לתוספת תקנים. יש תכנית לתוספות שעדיין לא אושרה כי מתקיים ויכוח עם האוצר על כמה ואיפה – האוצר חושב שהוא מנהל את משרד הבריאות. הזמן קריטי וחייבים להכשיר את העובדים החדשים. מרגע אישור התוכנית, יש תהליך של מספר שבועות וחבל. אנחנו עצובים עם הוויכוח שקיים באוצר שמעכב את חלוקת התקנים. האוצר טוען שהעביר תקנים בחלוקה שהיא לא לגמרי מקובלת עלינו. לבתי החולים הממשלתיים הם העבירו 25% פחות מהתקנים שסוכם איתם. זו התנהלות בעייתית של האוצר".

מנכ"ל ביה"ח הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין: "הדסה, הוא השיאן של אשפוז חולי קורונה וכל זה אנו עושים מבלי שהאוצר והבריאות עוד סיכמו על הסכומים שנקבל – גם חמישה חודשים מפרוץ המשבר. מכיוון שגזרו סגר על ישראל ולא הגיעו לבית החולים ובגלל תיירות מרפא – סה"כ הנזק לבית החולים, הוא למעלה מ200 מיליון שקל. אנו מנסים להפעיל את בית החולים באופן מלא, אך זה לא מתאפשר כי הסבנו צוות. *לצערנו אנו נכשלים במתן שירות לחולי קורונה ולשאר החולים*.

הממשלה הותירה את ההסכם לתת הנחה של 600 מיליון שח לקופות החולים. זה צריך דבר ראשון להיעצר. כיום, יד ימין לא מדברת עם יד שמאל. אין תקציב ואנחנו לא מקבלים לעבודה אחיות ורופאים. הוצאנו 250 עובדים לחל"ת כי אין תקציב. אין לי משכורת לשלם את חודש אוגוסט אם אני לא אקבל את הכסף עד ה-15 לאוגוסט את ה-60 מיליון ₪ השערים יסגרו כי הספקים הולכים מאיתנו לא משאירים תרופות אני לא מבין איך מדינה ככ מתוחכמת לא יכולה לסדר".

מנכ"ל ביה"ח ברזילי, פרופ' יניב שרר: "המפתח לא אצל העמיתים במשרד הבריאות, אלא זה נושא של כוח אדם והמפתח נמצא אצל האוצר. אנחנו לא נקרוס – השאלה מה יהיה המחיר . אני עובד במינוס 4 מחלקות כי עוד 2 מחלקות הן עבור בידודים. אני לא יכול לתת חופשות ולהוריד פעולות אחרות . במקום לעבוד ב-5 פנימיות, אני עובד ב-3.5 פנימיות, וזה מוביל לשחרורם מוקדמים ועומסים גבוהים".

מנכ"ל ביה"ח שערי צדק, עופר מרין: "הקורונה תופסת את ישראל בחוסר רזרבות בקיץ. בתי החולים מלאים כל חורף. מצטטים את התפוסות של 120 -150 אחוז ועל הדבר הזה עוד מוסיפים את הקורונה. באפריל היה יותר קל להכיל את הזה כי הופסקה פעילות אלקטיבית והורדנו באופן יזום את מספר החולים. היה סגר והייתה ירידה משמעותית של כניסות חולים, לכן באפריל יכולנו להכיל יותר חולים כי סגרנו מחלקות. עכשיו באוגוסט אנחנו מלאים ואנחנו בכאוס. אתמול, ביטלנו חולים ניתוחים ושלחנו אותם הביתה כי טיפול נמרץ מלא וההתאוששות מלאה. הפתרון לזה הוא שצריך להכשיר מהר מיטות חדשות נוספות לבתי חולים ועוד כוח אדם . לבתי החולים העצמאיים אין כסף לשלם משכורות ואין לי כסף לא בגלל שאנחנו מתנהלים לא נכון אלא בגלל שאנחנו בגירעונות . אני מתבייש איך נראה חדר המיון שלשערי צדק ואנחנו בחודש אוגוסט".

פרופ' אבישי אליס יו"ר האיגוד לרפואה פנימית: "התמונות המתוארות לחודשי החורף, מתרחשות כבר עכשיו בימים האלה של אמצע הקיץ. התקנים לא מגיעים למחלקות הפנימיות מכיוון שהם לא יוצאים עם כתובת ברורה והתוספת שהמערכת מקבלת מוסטת למחלקות או מקומות אחרים".

ד"ר שושי גולדברג, ראש מינהל הסיעוד במשרד הבריאות: "אנו נמצאים במצב הזוי. אין אישור תקציבי להתחיל הדרכה לאחיות שהוקצו לטיפול נמרץ ואי אפשר להתחיל להפעיל אותם. מדברים על 600 אחיות שב-1 לספטמבר אנו רוצים להתחיל להכשיר אותם ומזה זמן רב אנו מבקשים להתחיל הכשרה וזה 10 מיליון ש"ח – לא יכול להיות שאנו לא יכולים לשלב את האחיות בבתי החולים. יש 1500 אחיות שסיימו בחינה לפני שבועיים ועוד 2500 שיסיימו עוד 3 שבועות ואנו רוצים שהן תשתלבנה במהירות במערכת".

רועי רייכר, רפרנט בריאות באגף התקציבים באוצר: "בניגוד למה שנאמר אין מחלקות מקצועית. אנו לא מתיימרים לומר איפה נכון להקצות ואיפה לא. יש הבדל בין בתי חולים ממשלתיים לבין בתי חולים בבעלויות אחרות. אלה שבבעלות המדינה, התקנים מאושרים בנציבות. הבוקר יצא גם לקופח כללית ובהמשך היום יצאו אישורים לבתי חולים לא ממשלתיים . אם יש 85 אחוז מוסכם נכון לחלק אותם עכשיו ולהמשך לדון על החלק שבמחלוקת.

לגבי טעונת בתי חולים לא ממשלתיים בהקשר לתשלום פיצוי על אובדן הכנסות מפעילות אלקטיבית, אנחנו בשיתוף עם משרד הבריאות התחלנו לקדם תזכיר חקיקה המבטיח לבתי החולים את ההכנסה שהייתה להם בשנת 2019 מקופות החולים. בנושא השכר, יצא מכתב משותף בהקשר להקצאה המבטיח לבתי החולים איזושהי רצפת הכנסה מינימלית בגובה עלות התקנים . אושרו עד כה 10.6 מיליארד ש"ח בוועדת חריגים. הזמנות והתקשרויות מתוכם יצאו כ-7.5 מיליארד. הפער נובע מזה שלוקח זמן לבצע ולהתקשר עם סכומים כ"כ גדולים. משרד האוצר יוצא מגדרו לאישור הכספים ובאופן מהיר בשנה האחרונה".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *