"שלג בדרך לירושלים": תעשיית הפייק נויז פורחת

בחודש האחרון הנפיצו ברשתות החברתיות תחזיות שגויות על שלג שצפוי לרדת בהרים – מה שהתברר מאוחר יותר כפייק נוייז. המומחים מנתחים

מכת הפייק נויז מכה לא רק בסדר יום הפוליטי העולמי, אלא גם בתחזית מזג האוויר. בחודש האחרון הנפיצו ברשתות החברתיות תחזיות שגויות על שלג שצפוי לרדת בהרים – מה שהתברר מאוחר יותר כפייק נוייז.

משה קלוקובסקי, מנהל עמוד הפייסבוק "מזג האוויר – הנבחרת" התייחס לתופעה בפוסט שכתב בעמוד: "בשבוע האחרון הגיעה מתקפת הפייק ניוז האטמוספירי לשיאה העונה. ניצני הפייק נראו כבר במהלך ספטמבר ואוקטובר עם התראות וואטסאפ".

קלוקובסקי הוסיף: "לאחרונה תעשיית הפייק ניוז משגשגת שוב. כמובן שבשבועות האחרונים בכל יום רצות שמועות היסטריות על שלג שבדרך. השמועות משגשגות בוואטסאפ, אבל בעיקר בדפי פייסבוק העוסקים באובססיה בנושא, ואני אישית ראיתי הבטחות לשלג שם כבר במהלך נובמבר כשהם מציגים כראייה מפות צבועות ב"ירוק" לטווחי שבועיים".

"זה נע בין הרצון להרוויח רייטינג ובין עניינים שמצריכים תרפיה כזו או אחרת", מוסיף קלוקובסקי. "אני מכיר גם לא מעט גולשים שנופלים למלכודת הזו פעם אחרי פעם. המלצה אישית לגולשים בדפים האלה – קצת שיקול דעת. ראיתם שהם מכניסים להיסטריה יום אחרי יום, ,שבוע אחרי שבוע, וברוב המקרים לשווא. תתייחסו לזה בהתאם".

מתן יעקב, חזאי "החדשות", מספר בשיחה עם NEXTER כי הוא מכיר היטב את התופעה. "בעידן של היום שבו כל אחד יכול לכתוב פוסט ולהפיץ אותו לאלפים ברשתות החברתיות מבלי שאף אחד באמת עובר ומאמת את המידע שהופץ, מוצאים לא פעם מידע כוזב גם בהקשר מזג האוויר".

"הדוגמה הטובה היא מסמך הערכות לסופת שלגים שפורסם ב-23.12.18 עבור יום חמישי של אותו שבוע, על ידי אנשים שלא טרחו לברר מתי נכתב והאם המידע באמת תואם את התחזיות", הוא מוסיף. "בכל הרשתות החברתיות ניתן למצוא קבוצות של חובבי מזג אוויר, חלקם עושים עבודה טובה ויש להם מיומנויות חיזוי טובות ואפילו מצויינות, ברוב המקרים אלו גם האנשים שיסייגו את ההודעות שלהם ויוסיפו כי 'מדובר בתחזית של חובב מטאורולוגיה'".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *