אלברט איינשטיין במכתב: "חבל שצ'מברליין לא התערב 3 שנים קודם"

אלברט איינשטיין – 'הרבה יותר טוב היה אילו הבריטים היו מתערבים לפני שלש שנים…' , מכתב בו מביע איינשטיין את עמדותיו באשר להתפתחויות הרות האסון באירופה ערב מלחמת העולם השניה

מכתב בכתב ידו וחתימתו של אלברט איינשטיין [חתום בראשי תיבות] בו הוא מביע את עמדותיו באשר להתפתחויות הקשות באירופה ערב מלחמת העולם השניה, נשלח לעיתונאית קארן סטאמפ בנדיקס ידידתם של משפחת איינשטיין, ללא ציון שנה או מקום, [שנות ה 30 המאוחרות]. גרמנית.

מכתב רווי חששות מהעתיד האפל הנראה לעין טרם פרוץ מלחמת העולם השנייה, עת התחזקה גרמניה הנאצית למימדים הרי אסון. במכתבו פונה איינשטיין לגב' סטאמפ ששהתה באותה העת בדנמרק ואבדה את משרתה כעיתונאית בדברי עידוד כי איננה לבד בגורלה המר, וכי האבטלה הקשה מכה גם בשאר ארצות. ומוסיף לעודדה כי מקום מושבה דנמרק, הוא מקום בטוח יחסית לשאר ארצות אירופה (שבאותה העת לא נראתה כמאויימת בידי הנאצים).

תוך ידיעה על כוונות הגרמנים שהיו באותה העת ברורות, הוא מביע את אכזבתו מכך שבריטניה לא התערבה באופן אקטיבי שלש שנים קודם לכן לעצור את התחזקות מדינות הציר, ששליטתם הלכה והתעצמה. בהקשר זה כתב איינשטיין במכתב לסטודנט מיום ה 14 ביולי 1941: 'לכוח מאורגן אפשר להתנגד רק בעזרת כוח מאורגן. עם כל הצער שבדבר, אין כל דרך אחרת'.

בשולי המכתב מוסיף איינשטיין בפן האישי כי הוא שוהה בסביבה ציורית, וכי הוא משופע בשיטפון בלתי נתפס של מכתבים הנשלחים אליו מגורמים שונים.

בעת עלייתו של היטלר לשלטון היה איינשטיין בעיצומו של משא הרצאות בממלכה המאוחדת. שנה לאחר מכן ב 1934 שדדו הנאצים את רכושו, נטלו ממנו את משרתו, ושללו את אזרחותו. מדינות רבות הציעו לו מקלט (ביניהן היישוב היהודי בארץ ישראל), לבסוף החליט איינשטיין להגר לארצות הברית. בהגיעו לארצות הברית הצטרף לסגל המכון למחקר מתקדם בפרינסטון, ניו ג'רזי, שם עסק במחקריו עד לימיו האחרונים, ולעולם לא שב עוד לגרמניה. המכתב שלפנינו נכתב כפי הנראה בשנותיו הראשונות בארצות הברית שעה שההתפתחויות המדיניות באירופה של לפני מלחמת העולם היו ידועות לו היטב…

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *