כך נערכים בצה"ל למלחמה עם חיזבאללה

יקויים במוכנות, היעדר תקשורת בין הזרועות ומודיעין שלא הגיע לשטח – אלה רק חלק מהכשלים שמהם סבל צה"ל לפני 15 שנים. צבא עושה הכל כדי למנוע את הישנותם בעימות הבא, שבחסות השקט המתעתע עלול להיות קרוב מתמיד. כתבה שנייה בסדרה של כתבת צבא וביטחון של "ישראל היום" לילך שובל, מתוך סדרת הכתבות לציון 15 שנה למלחמת לבנון השנייה

חלפו 15 שנים מאז פרצה מלחמת לבנון השנייה, שהותירה את הציבור הישראלי בתחושת חמיצות וכישלון מהדהד לאחר שצה"ל לא הצליח להכריע במערכה. הקטיושות נורו עד לדקה האחרונה, וחיזבאללה זינב בכוחות הנסוגים. בפרספקטיבה של זמן, הכישלון נראה חמור פחות לנוכח השקט היחסי ששורר בגבול מאז אותה מלחמה, אך השקט הוא מתעתע, ואינו בהכרח תוצאה ישירה של המהלכים הצבאיים במלחמה.

בין ישראל לבין חיזבאללה שורר מאזן הרתעה הדדי בשנים האחרונות, ושני הצדדים אינם מעוניינים בעימות נרחב בעת הזו. עם זאת, הן בישראל והן בחיזבאללה נערכים ליום פקודה, מתוך הנחה סבירה שעימות יכול לפרוץ בכל רגע כתוצאה מתקרית טקטית כזו או אחרת. די אם נזכיר את הכוננות הגבוהה שהיתה בישראל אך לפני כמה חודשים, לאחר שנסראללה איים לנקום את מותו של פעיל חיזבאללה שנהרג בתקיפה שיוחסה לישראל בסוריה ביולי אשתקד.

בצה"ל סבורים, ובצדק, שהמלחמה הבאה לא תהיה דומה לעימותים קודמים. הלקחים שהופקו בצה"ל בשנים אלו, כמו גם התוכניות האופרטיביות המעודכנות, אימוני הכוחות וציודם במערכות חדישות, נותנים תקווה מסוימת שתחת כל המגבלות שתהיינה, הצבא יפעל אחרת בפעם הבאה.

הכוחות הצבאיים היום מצוידים באמצעים שניתן היה רק לחלום עליהם במלחמת לבנון השנייה, והפיתוחים הטכנולוגיים מאפשרים להעביר לכוחות מידע מודיעיני עשיר ומעודכן בזמן אמת. סוגיית המידע המודיעיני החסר עלתה כמעט בכל תחקיר לאחר קיץ 2006, ואמ"ן ספג ביקורת על כך שבחלק מהמקרים בחר לשמור את המידע לעצמו מחשש לחשיפת מקורות. הזרקת המודיעין לשטח היא לא פחות ממהפכה, המכונה בצה"ל לוחמ"מ – לוחמה מוזרקת מודיעין, שאותה הוביל הרמטכ"ל אביב כוכבי בעת שהיה ראש אמ"ן. לא זו בלבד, אלא שכיום מאחורי כל חטיבה יש מאות אנשים מתחומים שונים, אשר מטרתם לתמוך במאמץ המלחמתי שלה, לספק לה מודיעין זמין ואיכותי בזמן אמת, ולבצע את כל התיאומים הנדרשים.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *