מעונות
מרכז טאוב מפרסם הבוקר (רביעי) תוצאות של מחקר שערכו החוקרים מיכאל דבאוי, פרופ' גיל אפשטיין ופרופ' אבי וייס בו בחנו, לשיטתם, את גמישות התעסוקה בישראל בקרב קבוצות אוכלוסייה שונות.
בין הדברים שעלו מהמחקר, נמצאה לטענת החוקרים, הלימה שלילית בין אימהוּת לעבודה. כלומר שעם הגידול במספר הילדים, קטנה ההסתברות של גברים חרדים לצאת לעבודה בעוד שבקרב גברים שאינם חרדים היא דווקא גדלה.
חוקרי מרכז טאוב "גילו" שאילוצי ההורות פוגעים בהשתלבותן של אימהות בשוק העבודה, הן מבחינת תעסוקה והן מבחינת שעות העבודה. "במבט על כלל האוכלוסייה ניכר שרק נשים מגיבות למספר הילדים בבית, וכל ילד נוסף מקטין את ההסתברות שהאם תעבוד בשלוש נקודות אחוז. הסתברות התעסוקה של יהודיות לא-חרדיות יורדת ב־0.06 נקודות אחוז עם כל ילד נוסף בבית, פי שניים מזו של ערביות, בעוד הנשים החרדיות אינן מגיבות לנוכחות ילדים בשיעורי התעסוקה שלהן", נכתב במחקר.
עוד נכתב: "מספר שעות העבודה של נשים מכל המגזרים מצטמצם עם כל ילד נוסף בבית, אך הצמצום גדול יותר בקרב ערביות: יהודייה לא-חרדית שהיא אֵם לשלושה ילדים צפויה לעבוד 39% פחות שעות מעובדת דומה ללא ילדים. חרדי או חרדית צפויים לעבוד 27% פחות, וערבייה כ־75% פחות. בניגוד לנשים, גברים שאינם חרדים צפויים להיות מועסקים בהסתברות גבוהה יותר עם הגידול במספר הילדים".
אך כאמור, במכון טאוב סבורים כי "בקרב גברים חרדים האפקט הוא הפוך – הסתברות התעסוקה שלהם יורדת ככל שמספר הילדים בבית גדל. כמו כן, גברים חרדים שעובדים, צפויים לצמצם את מספר שעות העבודה שלהם עם כל ילד נוסף בבית, כפי שנצפה בקרב הנשים החרדיות".
במכון אומרים כי הממצאים מחזקים את הטענה כי יש להגדיל את הסבסוד של החינוך לגיל הרך כדי לאפשר לעוד אימהות ואבות לצאת לשוק העבודה ולעבוד יותר שעות מה שגם יגדיל את הכנסות המדינה. פרופ' אבי וייס, מעורכי המחקר, אמר: "תוצאות המחקר תומכות בטענה הכללית הנשמעת לעיתים על כך שפערי השכר וההבדלים בנטל גידול הילדים ממלאים תפקיד מרכזי בפערים המגדריים בשוק העבודה, כפי שהדגימו מחקרי עבר מישראל ומהעולם. סביר שמהלכים לצמצום פערים אלו יגדילו את היצע העבודה בישראל, ועימו את הצמיחה ואת רמת החיים במדינה".
תגובות