הבורסה לניי"ע. צילום: גיא אסייג
המסחר בבורסה של תל אביב התנהל השבוע בצל המתיחות הביטחונית והאיומים מאיראן ולבנון. עם זאת, אולי בשל החיסולים בביירות ולבנון שזקפו את קומתם של הישראלים, נרשמו עליות שערים במרבית מדדי המניות ובמדדי איגרות החוב ומדד הפחד ירד.
מדדי ת"א-35 ות"א-90 עלו ב־1.1% וב־2.4% בהתאמה. זאת לעומת ירידה של כ־4%-5% בממוצע במדדי ה־ Dow Jones וה־S&P 500 בארצות הברית, ירידה של כ־2% במדד STOXX 50 באירופה, וירידה של כ־8% במדד ה־NIKKEI 225 ביפן.
כאמור, המסחר התנהל על רקע דריכות וכוננות גבוהה ברחבי הארץ לקראת תקיפה מצד איראן והחיזבאללה. אפשר לומר שגם המסחר העולמי התנהל בצל האיום הזה.
תשואת איגרות החוב הממשלתיות לטווח של עשר שנים בארץ ירדה בכ־0.3% ועומדת על כ־4.6%. בקרנות המחקות נרשמו מכירות של קרנות העוקבות אחר מדדי מניות מקומיים, בעיקר מדד ת"א-125. ולראשונה השנה, נרשמו גם מכירות של קרנות שעוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל, בעיקר מדד S&P 500, בהשפעת ירידות השערים בבורסות בחו"ל.
בקרנות האקטיביות, נרשמו הזרמות ענק בהיקף של כ־1.5 מיליארד שקל נטו לקרנות הכספיות, משיכות כספים מהקרנות המשקיעות במניות ובאיגרות חוב בתל-אביב, ומשיכות כספים מהקרנות המשקיעות במניות בחו"ל בדומה למגמה בקרנות המחקות.
חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P הוציאה בסוף השבוע שעבר הודעה לפיה הסיכוי להרחבת הסכסוך במזרח התיכון גדל ועימו הסיכון הבטחוני-כלכלי עבור ישראל. למרות זאת, לא חל שינוי בדירוג האשראי של ישראל. עם זאת, מדד הפחד שעלה והגיע ל־27 נקודות ביום שני האחרון ירד לכ־22 נקודות בסוף השבוע, לעומת כ־23 נקודות בסוף השבוע הקודם וכ־13 נקודות ערב פרוץ המלחמה.
בשוקי חו"ל התנהל המסחר בצל נתוני תעסוקה חלשים, סנטימנט שלילי סביב חברות הטכנולוגיה וחשש שהבנק המרכזי של ארצות הברית (הפד) המתין זמן רב מדי עם הורדת הריבית בארה"ב. בנוסף, הושפע המסחר מהשלכות העלאת הריבית ביפן ומחשש מהתרחבות הלחימה במזרח התיכון. המסחר הסתכם בירידות שערים במדדי המניות בבורסות המובילות בעולם, בהובלת הבורסה ביפן.
תגובות