"דין קריית ספר כדין תל אביב": יעל צין כבשה את הכנסת

אמו של מויישי קליינרמן שנעדר 87 ימים בוועדה לביטחון פנים:" 2080 שעות אנחנו נמצאים בסיוט מתמשך" – יו"ר הוועדה לביטחון פנים, חה"כ מירב בן ארי: "צריכים לעלות מדרגה אמיתית בחיפושים, אתם לא לבד". סגן מפקד מחוז ש"י במשטרה: "מהרגע שקיבלנו את הדברים פעלנו עם כל מה שעמד לרשותנו". ראש חוליית נעדרים במשטרה:" המשטרה מתמודדת עם 25 אלף נעדרים בשנה"

ועדת ביטחון הפנים קיימה היום (שלישי) דיון בהתמודדות המשטרה עם חיפוש אחר נעדרים – דיון בעקבות היעלמותו של הנער מויישי קליינרמן כבר 87 ימים. יו"ר הוועדה, בן ארי, אמרה בפתח הדיון: "כשיש סוגיה חשובה ובוערת פנו אלי ונעתרתי לקיים דיון בנושא, כולל פניית יו"ר הכנסת, ח"כ מיקי לוי. למרות שהוועדה לא מטפלת בנושאים ספציפיים, אנחנו נתייחס להיעלמות של מויישי קליינרמן ובנושא הרחבת הטיפול בנעדרים ומאמצי החיפוש אחריו".


אמו של מויישי קליינרמן שנעלם מזה 87 ימים, אמרה בבכי בדיון: "אין לי חיים. איך אני יכולה לטפל בשאר הילדים בבית . אני מרגישה שאין אף אחד שמחזיק את הפרשה של מויישי. 2080 שעות אנחנו נמצאים בסיוט מתמשך. הראש שלי לא מרוכז. אני מבקשת מכל הגורמים שיש להם השפעה ומה שלא יהיה בסיפור שלו, להחזיר אותו הביתה. לפחות שיהיה קצה חוט. אין לנו מושג מה עובר הילד הזה. האם הוא חי או מת. נפל לוואדי לתהום? אין לי מילים." אביו של מויישי, שמואל קליינרמן הוסיף כי: "מדובר בחיים של ילד והמדינה צריכה לקום על הרגליים. אנחנו מאד חוששים שמדובר בחטיפה. מדובר בילד שמחובר למשפחה שהיה תמיד מתקשר. מישהו מחזיק בו אולי לאומני או פלילי. אי אפשר להחליט שלא מדובר בזה". חברי הכנסת טענו בפני המשטרה כי אינה יש תחושה שאינה עושה די במקרה הזה. ח"כ מיכאל מלכיאלי:" 87 ימים ילד נעלם מהבית ובאתר של המשטרה השם שלו לא מופיע. רק אחרי התערבות הוא הועלה לאתר. הדבר הזה מצביע שיש אולי הזנחה ולא לקחו את הסיפור הזה ברצינות". ח"כ אוריאל בוסו: "אנחנו נמצאים בדיון שלא אמור להתקיים במדינה מתוקנת. אף נציג לא דיבר עם המשפחה ומשהו לקוי בתפישה. אנחנו לא באים בטענות אנו רוצים לשמוע תשובות". ח"כ אורי מקלב:" הציבור החרדי יתן את כל כולו למען החיפושים במתנדבים ובעזרה אך משטרת ישראל חייבת לתגבר את החיפושים ולהביא את העניין המקצועי ולהדריך מה לעשות". ח"כ יוסף טייב, טען כי: "יש תחושה קשה שהציבור החרדי הופך להיות סוג ב' . לא ייתכן שהורים יישארו 87 יום ללא מענה. לא אתן שבמדינת ישראל תהיה איפה ואיפה". ח"כ יעקב טסלר:"התחושה שקיבלתי לא מעניין אף אחד מה עלה בגורלו של מויישי? איך יכול להיות שההורים מתקשרים ל 100 ואף אחד לא יודע במה מדובר כאילו הלך לאיבוד חפץ. האמא אומרת שהתחושה שלה שמויישי חי".

יעל צין במילים קשות בדיון בוועדת הבט"פ בעניין החיפושים אחר הנער הנעדר החרדי מוישי קליינרמן: "דין מודיעין עילית כדין תל אביב"

"דין מודיעין עילית כדין תל אביב, נער בן 16 וחצי מקריית ספר צריך לקבל את אותו היחס כמו נער מצפון תל אביב. המדינה צריכה לרעוד. כל אבן צריך להרים פה. הילד הזה, גם אם הוא לא חי – להביא את הגופייה שלו".

רפ"ק אריאל גד, ראש חוליית נעדרים במשטרה, ציין בפני הוועדה את נוהל החיפוש אחר נעדרים ואמר: "המשטרה מתמודדת עם 25 אלף נעדרים בשנה. ברגע שיש דיווח אז כל התחנה מתגייסת לטפל באירוע הזה כולל חקירות , בילוש ועוד. ואם זה קשור לגזרה של תחנה אחרת אז גם היא תתגייס למאמצים. המשטרה משקיעה משאבים רבים 90% מהנעדרים נמצאים תוך שעות 24 שעות . עד יומיים שלושה אנחנו מגיעים ל 95% נעדרים. יש בין 6 ל- 10 נעדרים שלא מצליחים לאתר בשנה. יש גורמים נוספים שמגייסים אותם למאמצי החיפושים כמו קב"טים ומתנדבים. יש יחידה של מתנדבים שהוקמה במחוז חוף לטיפול בנעדרים. חשוב לציין שכל נושא הפרסום מצריך אישור של המשפחה יש רגישות בנושא הזה, אנחנו לא יכולים לפרסם בתקשורת רק לאחר אישורם". יו"ר בן ארי: "מתי במקרה הזה קיבלתם את ההודעה על ההיעדרות שלו? כי הזמן תגובה הוא קריטי". סנ"צ אלון כלפון, מפקד תחנת מודיעין עלית, אמר בתגובה: "קיבלנו את ההודעה על הנעדר ב 4.4 לאחר השעה 22:00 בערב, תשעה ימים לאחר היעלמותו. ברגע שהתקבלה ההודעה התחלנו חיפוש באזור ולתחקר חברים , ניתוח של מצלמות באזורים שונים ועוד. יש לנו צילום אחד שרואים את מויישי יורד בציון במירון ונעלם. האזור שהוא נעלם הוא מאד טכני , עם המון בורות ומעלות. היה פגם טכני שלא עלתה התמונה לאתר. אני ואנשי בקשר רציף עם גיטה ושמואל הוריו. אין דבר שבעולם שאנחנו רוצים ועושים הכל להכניס אותו בשערי הבית". עוד טען סנ"צ כלפון כי המשטרה לא חסכה במשאבים "אין לנו כרגע נקודה ומקום שבה אני יכול להטיל אנשים לחיפושים. אין אינדיקציות על אירועי פח"ע, וסרקנו מעברי גבול ובודקים אינדיקציות מחו"ל. אבל אין כזו שאנחנו יכולים להביא בשורה ממנה" אמר. יו"ר הוועדה, בן ארי שאלה את גיטה אמו של מויישי, למה לקח כל כך הרבה זמן לדווח על ההיעדרות? אמו גיטה סיפרה את השתלשלות האירועים וציינה כי ב 25.3 , יום שישי הוא נסע למירון לשבת. "הוא היה נוסע מידי פעם. שבת יוצאת מאד מאוחר ואני חשבתי שהוא נסע לישיבה במהלך השבוע ולא התקשר. בעלי ואני חשבנו אמרנו לא נורא, זה נורמלי שתלמידי ישיבה מתקשרים לאחר שבוע. יום שישי לאחר מכן הוא לא התקשר. אז פניתי לישיבה וחברים ואמרו לנו פתאום שהן באמת לא ראו אותו. לא רציתי לעשות לו בושות ולדווח למשטרה במהלך השבת שישימו את התמונות שלו. וביום ראשון בלילה פנינו למשטרה". נצ"מ רמי ברכיהו, רב המשטרה, התייחס לדברי חברי הכנסת ואמר: "אני אחראי על הקשר בין העולם הדתי והחרדי למשטרה. העלו תחושות קשות על ילד עם כיפה שחורה או לא. המשטרה עושה הכל כדי לחפש ולאתר בלי קשר למוצאו של הילד.. אני בקשר עם המשפחה ואני מעדכן במה שאני יכול לעדכן. אין הבדל בחיפושים של המשטרה אחר ילדים מסוג זה או אחר". תנ"צ מוריס חן, סגן מפקד מחוז ש"י במשטרה: " כל מפקד תחנה , מרחב ומחוז יודע שיש עדיפות לטפל באירועים הללו. מהרגע שקיבלנו את הדברים פעלנו עם כל מה שעמד לרשותנו באותו רגע. סדר הפעולות הוא חוצה את המדינה וחוצה ימים. יש המון כוחות מצה"ל , מתנדבים, פרשים, שוטרים לסריקות שיתקיימו מחר, כ 300 איש. וכולי תקוה שהוא יגיע מהר ובריא ושלם לביתו".

יו"ר הוועדה , בן ארי אמרה לסיכום: "יש כאן נוכחות מכובדת של חברי כנסת שהגיעו לדיון. כולנו באירוע הזה וזה מסביר את החשיבות. יש פה לקיחת אחריות גם של רב המשטרה וגם של מוריס הסממ"ז ועם כל זה אני חייבת לומר לכם, אני חושבת שאנחנו צריכים לעלות מדרגה אמיתית בחיפושים. המבצע מחר שהוא מבצע מורכב במשטרה קטנה מידי. זה מעיד על סדר העדיפויות במשטרה, הנושא הזה חשוב לנו מאוד, הוא בנפשנו, אם יש משהו שנוכל כח"כים לנצל את הפלטפורמות החברתיות שלנו אם זה ברשתות אנא שתפו אותנו שנדע. תנו לנו את היכולת לסייע לכם במאמצי החיפוש" בן ארי פנתה להוריו של מויישי:"אתם לא לבד, אני יודעת שהייתה לכם תחושה כזו ואני יודעת שלוו אתכם נשים ואנשים אמיצות מאוד, יש לכם חברי כנסת, יש לכם את משטרת ישראל ואנחנו אתכם עד שבעזרת השם הוא יחזור הביתה".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *