מדינת ישראל מייצרת כ-522 אלף טון תפוחי אדמה

כולנו כבר יודעים שתפוחי האדמה מצטיינים כמקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון, ונחשבים לגידול השלישי בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי אורז וחיטה. אבל יש שיופתעו לדעת כי הייצור העולמי של תפוחי האדמה, עומד כיום על כ-380 מיליון טון בשנה. בראש הטבלה ממוקמת סין, הנחשבת למובילה בענף, ומייצרת כ-95 מיליון טון. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ-522 אלף טון תפוחי אדמה. בתוך כך, כ-242 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה הישראלית, כ-54 אלף טון כחומר גלם לתעשייה,כ-23 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-204 אלפי טון הם לייצוא המהווים כ- 42% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.
איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בעוד שבמדינות האיחוד האירופי סך הצריכה לנפש בשנה נאמד בממוצע בכ-70 ק"ג, הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-40 ק"ג תפוחי אדמה. בחלק ממדינות אירופה כגון פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה הצריכה לנפש אף מגיעה לכ-100 ק"ג בשנה(!).
זן לבן, זן אדום ומה שבניהם: בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ואדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף ל-10 זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. 5 מהזנים הללו בעלי קליפה אדומה: דזירה, קנברה, רודאו, מוצארט ורוזנה; ו-5 נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה, מונדיאל, ווינסטון, ואלור, ויואלדי.
מה קורה אצלנו? בישראל, רבים מהצרכנים מעדיפים דווקא תפוח אדמה אדום, שמחירו בממוצע נאמד בכ-4 ₪ לק"ג, תלוי בצבע תפוח האדמה וכן בזן שלו. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד ומשווקים בעיקר בשוקי היצוא.

ועל מה כדאי לשים לב בעת הרכישה? מגדלי תפוחי האדמה ומומחים בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות קיבצו את הטיפים הטובים ביותר ל"קומזיץ" הטעים ביותר:
 בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים וללא סדקי גידול. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים שערכיהם הגבוהים מקנים לו טעם מר. על כן, אלו אינם ראויים למאכל.
 בחרו את תפוחי האדמה הגדולים והאחידים, כדי שיהיה יותר ממה ליהנות ושכולם יהיו מוכנים בו זמנית.
 את תפוחי האדמה מומלץ לעטוף בנייר אלומיניום שישמור על הלחות, ולהניחם לפחות כשעה בגחלים הבוערים. החום הגבוה מרכך את תפוח האדמה והופך אותו לטעים ומשביע.
וכיצד עלינו לאחסנם עד הערב?
 יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק.
 רצוי לכסות את תפוחי האדמה במגבת בד, בכדי שלא יפתחו עליהם כתמים ירוקים.
 מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *