בנק ישראל מרחיב את פרסום הריבית על הפיקדונות

בנק ישראל מרחיב את המידע ההשוואתי בין הבנקים, על ריביות הפיקדונות וההלוואות, על מנת לאפשר הנגשה, והשוואה שיחזקו את יכולתם של הצרכנים ויגבירו את התחרות בין הבנקים • בדיקת 'אקטואליק' מגלה: חברות הP2P עדיין מובילות על הבנקים בפער משמעותי

בחודש אוקטובר 2022, השיק בנק ישראל את רפורמת השקיפות בריביות, באמצעות אתר הבנק. המידע שפורסם כלל נתונים שדווחו לפיקוח על הבנקים באופן שוטף על גובה הריביות הממוצעות של כל אחד מהבנקים, שניתנו בפועל בגין פיקדונות (בריבית קבועה ומשתנה) ואשראי (בריבית משתנה) במטבע ישראלי שאינו צמוד למדד.

השבוע הודיע הפיקוח על הבנקים על הרחבת המידע שפורסם, מתוך רצון להנגיש לציבור מידע שלם ומפורט יותר שיסייע לו לבצע השוואה טובה יותר של הריביות במוצרים השונים של פקדונות ואשראי. "בהמשך יונגשו באתר נתוני השוואה נוספים שיסייעו לצרכן בקבלת החלטה בעת הפקדת כספים או קבלת הלוואות, שאינם רק מהמערכת הבנקאית, כגון מק"מ", נכתב בהודעת הבנק המרכזי.

המידע הנוסף אשר יפורסם מהיום לציבור הרחב

ריביות על פיקדונות

  • פיקדונות בריבית קבועה – פילוח הריביות שהציעו הבנקים לפי תקופות זמן נוספות ותוספת מידע אודות הריבית החציונית.
  • פיקדונות בריבית משתנה – פילוח הריביות שהציעו הבנקים ל על פי תקופות זמן וכן תוספת מידע אודות הריבית החציונית.

הפילוח על פי תקופות זמן מאפשרת לצרכן השוואה וקבלת מידע ממוקד יותר על הריביות על פיקדונות לתקופות השונות וביצוע השוואה טובה יותר לפי צרכי הלקוח.

ריביות על אשראי צרכני (הלוואות למשקי הבית)

בנוסף להשוואה פשוטה של הריביות הממוצעות שגבו הבנקים השונים על סה"כ ההלוואות, מוצגת גם השוואה של הריבית החציונית.

הריבית החציונית תאפשר לכל צרכן להבין טוב יותר את מיקומו ביחס לשאר הריביות שהוצעו על הלוואות לצרכנים אחרים. ההבדל בין הריבית החציונית לממוצעת הוא שהממוצע מושפע מסכומים (כי הוא משוקלל) ואילו הריבית החציונית אינה מושפעת מהסכום. נציין כי הריבית על אשראי אינה משתנה בצורה משמעותית בין תקופת ההלוואה השונות.

לצד הריבית הממוצעת או הריבית החציונית, מוצגת מעתה  גם הריבית הממוצעת ברבעון התחתון  (25% ההלוואות עם הריבית הנמוכה) ואת הריבית הממוצעת ברבעון העליון (25% ההלוואות עם הריבית הגבוהה).

בשל העובדה שבהלוואות צרכניות יש שונות גדולה בריביות שמשלמים הלקוחות, הורחב הפרסום, כך שיוצג מידע לא רק על הריבית הממוצעת אלא יוצג גם טווח הריביות. הריביות המוצעות ללקוחות מושפעות ממספר פרמטרים, בין השאר, רמת הסיכון של הלווה, סכום ההלוואה ותנאיה.

המידע מונגש באמצעות דף ייעודי מונגש באתר הבנק, שפותח על ידי חטיבת טכנולוגית המידע ומחלקת התקשורת ומעודכן בתדירות חודשית.

ריבית הפיקדונות בפער משמעותי מענף ה-P2P

בדיקת 'אקטואליק' שנעשתה לאחר העלאת הריבית האחרונה בשבוע שעבר, מצאה כי הבנקים ממשיכים ליהנות מהריבית הגבוהה על חשבון בעלי הפיקדונות. רוב הבנקים גלגלו לציבור החוסכים פחות ממחצית משיעור עליית הריבית.

כל זה קורה בזמן שבישראל פועלות מספר פלטפורמות P2P אשר מאפשרות לחוסכים לגלגל את מלוא העלאת הריבית היישר לחשבונם, בתמורה לדמי הצלחה מינוריים של נקודת אחוז.

משקיעים אשר העבירו את הפיקדון הבנקאי לחברת הP2P הגדולה בישראל, טריא, מדווחים על תשואות של מעל 6% (ברוטו) בחודש ינואר, בחישוב שנתי.

שוק הP2P בישראל מגלגל מיליארדי שקלים בשנה, כאשר לראשונה מתאפשר לחוסך הישראלי ליהנות מגלגול מלוא העלאת הריבית לחשבונו, בנוסף לנזילות גבוהה ובטוחות חזקות.

את עולם השקעות ה-P2P במגזר החרדי מובילה החטיבה הפיננסית ב'הירשוביץ פתרונות', אשר אחראית כיום על הניהול של מעל חצי מיליארד שקלים אשר מושקעים באפיק זה. וזאת במסגרת מומחיות החטיבה בניהול חכם של השקעות אלטרנטיביות.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *