בעקבות צעדי הממשלה: זו האינפלציה החזויה לשנת 2023

אחרי שהאינפלציה הגיעה ב-2022 לשיא של 20 שנה, מפרסמים כלכלני בנק הפועלים תחזית "משמחת" לשנת הכספים שזה עתה החלה. הכל כמובן בתנאי שהממשלה תקיים הבטחותיה

מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר 2022 עלה בשיעור של 0.3% לרמה של 108.0 נקודות. בשנים-עשר החודשים האחרונים המדד עלה בשיעור של 5.3% והמדד ללא אנרגיה עלה ב-5.0%. עליית המדד הושפעה מהתייקרות מחירי הדלקים, וכן מסעיף הדיור שמוסיף לעלות בקצב מהיר. ניתן לזהות התמתנות במחירי מוצרים סחירים שבאה לידי ביטוי בסעיפים כמו ריהוט וציוד לבית והלבשה והנעלה. סעיף המזון נותר יציב בדצמבר, אך למרות שמדובר במוצרים סחירים יש בהם מרכיב גדול של שכר-עבודה מקומי, ואנו מעריכים שנראה התחדשות של עליות המחירים בחודשים הקרובים.

מחירי הדירות, שאינם משתקללים במדד המחירים לצרכן, עלו בסקר האחרון בשיעור של 0.3% (נתונים ארעיים), ובשנה האחרונה הם עלו ב-18.8%.

תחזית מדד המחירים לצרכן

בסקירה שפרסמו הבוקר כלכלני בנק הפועלים, הם מציינים כי האינפלציה היא עדיין בעיקר של צד ההוצאות, ולכן היא מתמקדת בענפי השירותים, ותלויה מאוד בהתפתחות השכר. ב"דומה לעולם, סעיף הדיור ממשיך לרשום עליות חודשיות חדות, אך להערכתנו מגמה זו תיבלם במחצית השנייה של השנה. האינפלציה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על שיעור של 2.6%", נכתב בסקירה.

כלכלני הפועלים מציינים גם, כי ראוי לציין שפועלים כרגע מספר גורמים שמפחיתים את האינפלציה באופן זמני כמו הקפאת מחירי הארנונה, הוזלת הדלק וביטול המס על משקאות מתוקים וכלים חד-פעמיים. בנטרול גורמים אלו סביבת האינפלציה גבוהה יותר.

צעדי הממשלה לבלימת עליות המחירים עליהם הצביעה הממשלה צפויים להשפיע בעיקר בטווח הקצר, כך לדוגמה הקפאת מחירי הארנונה ומיתון עליית מחירי החשמל והמים, משפיעים על מדד ינואר. אנו מעריכים כי על רקע האינפלציה הגבוהה בשנה החולפת אנו צפויים לראות בתחילת השנה הנוכחית עדכוני מחירים כלפי מעלה בתחום השירותים, ובעיקר בתעריפי הביטוח, ובשירותי בריאות.

עם זאת, צפויה לנו לפחות העלאת ריבית אחת נוספת. הכלכלנים מסבירים זאת בכך שלמרות התמתנות האינפלציה בעולם, הבנקים המרכזיים יודעים גם שהקושי הוא תמיד בקילומטר האחרון. כלומר, מחירי שירותים שהם ”דביקים“ וממשיכים לעלות בקצב שלא תואם את יעד האינפלציה. האינפלציה ה“דביקה“ הזו שתיוותר בסוף, היא נמוכה מרמות הריביות כיום הן בארה“ב והן בישראל, ולכן הפד ובנק ישראל יכולים להרשות לעצמם לעצור את עליות הריבית בקרוב -בישראל בריבית של 4.0%, ובארה“ב ברמה של 5.0%.

בשלב זה השווקים מעריכים שבארה“ב הריבית תחל לרדת עוד שנה ובקצב מהיר. בישראל השווקים מגלמים התייצבות בריבית של 4.0% ותחילת ירידת ריבית ב- 2024. "אנו סבורים שהבנקים המרכזיים יהיו זהירים וירידות הריבית יהיו מאוחרות ומתונות מאלו שמגולמות בשווקים עתה", נכתב בסקירה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *