N12 בסקירה מקיפה: כך צולחים את החופש הגדול בחברה החרדית

"מוצאים דרכים לשנות ולהתעדכן. בשנים שעברו עברנו כל שבוע לירושלים, החלפנו דירה עם חברים. משפחה עם מספר ילדים דומה לשלנו באו אלינו לדירה, בזמן שאנחנו היינו בדירה שלהם. זה חופש כמעט בלי עלות"

החופש הגדול בחברה החרדית קצר הרבה יותר. בכל שנה יוצאים התלמידים לחופש מאוחר יותר מעמיתיהם החילוניים, לרוב מיד אחרי ט' באב, ובחלק מהשנים גם חוזרים הרבה לפניהם לספסל הלימודים – תלוי מתי בדיוק יוצא "בין הזמנים".

השנה. בסיכומו של דבר, אף שישנה שונות מסוימת בין מוסדות החינוך החרדיים השונים – שאינם כפופים לכללים המקובלים בחינוך הממלכתי – נמשך החופש הגדול שלושה שבועות בלבד.

לפי חישוב שעשו בחדשות 12 ב-2018, בחינוך הממלכתי יש 54 ימי חופשה (לא כולל מסגרות קיץ) ובחרדי – 19 בלבד. לפי אותה בדיקה, ההפרש השנתי עומד על 47 ימי חופשה בסך הכול. מבחינת משפחת קוסובר, החופשה אפילו קצרה יותר: "השבוע האחרון לא נחשב. זו כבר התארגנות ולא נוסעים לשום מקום. זה כבר נחשב מושג, קוראים לזה 'השבוע השלישי'. הבנים יוצאים לפנימיות, אז אתה עסוק בעיקר בלמלא להם את המזוודה".

אחת התלונות הקבועות אצל כל משפחה כשהחופש הגדול מתקרב היא העלויות. ומתברר שגם כאן למשפחות החרדיות יש "פטנטים" משלהן להתייעל: "אנחנו לא מרגישים שאין לנו כסף, או שאנחנו בצמצום. אבל אנחנו מאוד מצומצמים, וזה הזמן שאתה מרגיש את זה", מודה מירי. "מלגת האברך של שלמה בעלי היא 600 שקל בחודש, ואני זו שעובדת מלא ומביאה את המשכורת הביתה. אין לנו רכב, אין טיסות, אפילו דרכונים אין לנו. אנחנו גם לא נוסעים לבתי מלון, זה משהו שמשפחות אחרות יכולות להרשות לעצמן. אם תגדיר אותי כמעוטת יכולת – אני לא מתביישת בזה, כי אני חוסכת מבחירה, כדי לחתן את הילדים בכבוד".

אבל משפחת קוסובר לא נותנת למצב הכספי להפריע לה: "מוצאים דרכים לשנות ולהתעדכן. בשנים שעברו עברנו כל שבוע לירושלים, החלפנו דירה עם חברים. משפחה עם מספר ילדים דומה לשלנו באו אלינו לדירה, בזמן שאנחנו היינו בדירה שלהם. זה חופש כמעט בלי עלות, וכשאתה בתוך ירושלים לא חסר מה לעשות. העירייה שם עושה סיורים מסובסדים בעלות של 10 שקלים לילד, כולל מדריך ורכב הסעות. כל יום מקום אחר ודברים מהממים, הילדים אומרים, 'אימא, אנחנו רוצים למיין מטבעות', כי יש איזה אתר ארכיאולוגי שאפשר לבוא ולסנן חול מהחפירות בו. כל עירייה חרדית עושה חוברת פעילויות מסובסדות, ובירושלים זה ברמת השכונה".

"אני לא אשלם על מלון, אבל כן אנסה להחליף דירה עם משפחה אחרת שזה כמעט ללא עלות, רק נסיעות. ברגע שאתה מחליט להרשות לעצמך קצת יותר, יש כאלו שייקחו הלוואה בשביל חופשה, אז אתה כן שוכר דירה, או סוגר כמה לילות במלון, שזה לא מחיר מטורף, ואלו שיש להם טסים לחו"ל".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *