חברי כנסת מיש עתיד ומשס יזמו דיון בוועדת חוץ וביטחון על כספי הנופלים

משפחות רבות שביקשו לשחרר את כספי החיסכון והפיצויים של יקיריהם שנפלו במלחמה, נתקלו בבירוקרטיה מתישה

​ועדת החוץ והביטחון בראשות חה"כ יולי אדלשטיין (הליכוד), דנה אתמול (שלישי) בפדיון כספי חללי מלחמת חרבות ברזל. הדיון התקיים בעקבות פנייה של חברי הכנסת ולדימיר בליאק (יש עתיד) וינון אזולאי (שס).

בפנייתם לאדלשטיין בבקשה לכנס את הוועדה, כתבו חברי הכנסת שלצד האובדן הגדול שהביאה המלחמה, משפחות הנופלים שמתחילות את תהליך פדיון הכספים, שחסכו הנופלים בקרנות הפנסיה, ההשתלמות והפיצויים, נתקלות בתהליך ארוך, סבוך ומסורבל.

התברר שחברות הביטוח דורשות אישור פיקוד שומה, טופס 161, צילומי מסמכים, טפסי משיכה ועוד. חברי הכנסת כתבו כי "מאחר ומדובר בנושא כאוב ורגיש לכלל אזרחי מדינת ישראל, נבקש לקיים דיון בוועדת חוץ וביטחון על מנת למצוא פתרון יעיל לטובת המשפחות השכולות ולצמצם ולו במקצת את כאבן בשעתן הקשה".

אדלשטיין אמר בפתח הדיון כי "גם אזרח מהשורה, בימי שגרה, לא מכיר לעומק את אופן ההתנהלות מול מוסדות המדינה בנוגע לפדיון כספים, אז קל וחומר משפחה שזה עתה איבדה במלחמה את היקר לה מכל. עלינו לעשות כל שניתן על מנת לפשט את התהליך ולהנגיש את המידע למשפחות באופן ברור ונהיר. טוב יעשו הגורמים הרלבנטיים אם יצרו מעיין 'מורה נבוכים', שיצא מטעמם ויועבר למשפחות החללים בכדי שאלה יוכלו למצות את זכויותיהן בצורה מלאה ומהירה".

חה"כ בליאק, מיוזמי הדיון, אמר: "יזמתי את הדיון כתוצאה מפניות שקיבלתי מהמשפחות, בעיקר באינטראקציות בין חברות הביטוח לרשות המיסים. אני מכיר את התהליכים לא רק כחבר ועדת כספים אלא גם כרואה חשבון. מכיוון שההתמודדות הרגשית של המשפחות מאוד קשה אני חושב שיש כאן מקום להקלות. רשות המיסים יכולה לעשות מאמץ ולאפשר הוצאת אישור מרחוק, מדובר בסכומים יחסית נמוכים אז אפשר גם לקבוע תקרת משיכה שלא תחייב אישור. בנוסף צריך גוף שירכז את הפניות".

שירה אלדר ממשרד הביטחון אמרה: "התהליך אצלנו הוא תהליך מאוד מהיר והתשלומים ניתנים באופן יזום. מיד בתחילת המלחמה הבנו שיש הרבה משפחות שיצטרכו להתמודד מול רשויות שונות. חשבנו שנכון להתקשר עם הסיוע המשפטי של משרד המשפטים שמעמיד לרשות המשפחות עורך דין למיצוי זכויות. הסיוע המשפטי מקבל מאיתנו את רשימת המשפחות ואנשיו פונים למשפחות. זה היה קיים עוד לפני חרבות ברזל אבל מאז חרבות ברזל הרחבנו את הסיוע ופתחנו אותו לכל מה שאפשר באמצעים שיש לנו".

רונית כהן מרשות המיסים: "הרשות פועלת ברגישות רבה ביחס למשפחות שכולות כעניין שבשגרה. אני בעצמי ערכתי הדרכה לכל אותם עורכי דין מטעם משרד המשפטים, הם נמצאים איתן בקשר שוטף לגבי הטיפול באותן משפחות. לא כל המשפחות מגיעות, מאחר ואין צורך להגיע לגבי כל הנכסים הפנסיונים. במקרים של משיכת כספי פיצויים יש צורך להגיע לרשות המיסים מכיוון שצריך לבחון מי הזכאי והאם הסכומים פטורים במלואם או חלקם ובשביל זה נדרש הצורך להגיע למשרדי הרשות. כמות החללים לצערינו היא רבה, יכול להיות בשוליים מקרים שלא טופלו".

שלומי נחומסון, מנכ"ל ארגון אלמנות ויתומי צה"ל: "יש 230 אלמנות צה"ל. בתוך המלחמה הזו יש עוד 230 מלחמות. כל אלמנה מנהלת מלחמה כדי לשרוד וכדי להחזיק את התא המשפחתי. מבחינה אישית זו קטסטרופה כל מה שהן מתמודדות איתו מבחינה רגשית, על זה יש עוד קומה ועוד קומה. האחריות שלנו היא להיות תומכי לחימה הכי טובים עבור האלמנות האלה ואחת הדרכים היא להתיר את כל החסמים שאפשר".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *