מתווה פיצוי ייחודי למגדלי עגבניות, חצילים, פלפלים ועלים נטולי חרקים

קרן הפיצויים מס רכוש של רשות המיסים תפצה חקלאים בעלי חממות ובתי גידול שנמצאים במרחק של עד שבעה קילומטרים מהרצועה

רשות המסים ומשרד החקלאות גיבשו מתווה פיצויים ייחודי למגדלי ירקות חממה ובתי רשת במרחק של עד שבעה קילומטרים מגדר הרצועה. לפי המתווה שסוכם, יקבלו המגדלים פיצוי במסגרת המסלול האדום על אובדן יבול בשנת 2023, ועל יבול עתידי שנבצר מהם לשתול או לטפל בו בעקבות המלחמה.

גידולי החממות שמזוהים עם גבולות הארץ ובייחוד עם עוטף עזה, ספגו פגיעה קשה מפרוץ המלחמה ועד היום. ההשלכות ניכרות ומתמשכות על ענף הירקות בכלל ובמיוחד ביישובי הספר בהם ישנם מגדלי ירקות רבים שעושים זאת בחממות ובתי גידול.

המערב הנגב, באזור עוטף עזה, במועצות האזוריות אשכול, חוף אשקלון, שער הנגב ושדות נגב, מגדלים כ־16 אלף דונם של חממות עגבניות לסוגיהן. תוצרת שמהווה כ־70% מהיקף גידול העגבניות בישראל. כ־2,500 דונם פלפלים מכל הסוגים. 2,500 דונם חצילים. כ־2,200 דונם קישואים וכאלף דונם של צמחי עלים ללא חרקים.

לפי המתווה, מגדלי עגבניות, עגבניות שרי, חצילים, קישואים, פלפל ומלפפון במרחק 7-0 ק"מ מהרצועה, יפוצו בגין אובדן היבול לשתילות, בהתאם למועדי השתילה וסכום הפיצוי לדונם. חישוב הפיצוי מבוסס על הפדיון הצפוי, בניכוי הוצאות הגידול והוצאות נחסכות בגידול ובקטיף. הפיצוי מתייחס גם לחקלאים שאיבדו מרווחיהם בחממות, שיועדו לשתילה אחרי שמחת תורה אך לא נשתלו במלואן.

מסלולי הפיצוי הותאמו למגדלי עגבניות, עגבניות שרי, חצילים, קישואים, פלפל ומלפפון, ובכל גידול נקבעה עונת הגידול אליה משווים את הנזק שנגרם כתוצאה מאובדן רווח גידול ורווח נמנע. לגבי מגדלי ירקות במרחק 7-20 ק"מ, ייבחן מתווה פיצויים עם התאמות נדרשות על בסיס התחשיבים שנקבעו בהסכם זה.

לירקות בבתי צמיחה נקבעה תקרה לפיצוי נורמטיבי לפי הפער בין מחזור העסקאות בעונה הקודמת כשהוא מוכפל ב־135% בניכוי המחזור בתקופת הפיצוי. אם המגדל יוכיח כי הגדיל את השטחים בתקופת הפיצוי, ביחס לתקופת בדיקת המחזור, תוגדל התקרה באופן יחסי לגידול בשטח.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *