באופזיציה שרו משנכנס אדר אחרי הפלת חוק הרבנות

החרדים חגגו את הפלת החוק

ניצחון לאופוזיציה – נדחה בטרומית: שינויים בתהליך בחירת הרבניים הראשיים לישראל.

מליאת הכנסת דחתה בקריאה טרומית את הצעת חוק הרבנות הראשית לישראל (תיקון – ייצוג הציבור באסיפה הבוחרת), התשפ"ב-2022 של חבר הכנסת משה טור פז. במהלך ההצבעה השמית התעוררה מהומה במליאה לאחר שחברי האופוזיציה טענו כי ח"כ ניר אורבך אמר בסבבי ההצבעה כי הוא לא משתתף אך לאחר מיכן הצביע בעד. ח"כ אחמד טיבי אמר: "מתרחשים פה במליאה כיפופי תקנון שלא ראיתי כמוהם עשר שנים".

המליאה יצאה להפסקה על מנת לברר את העניין, ולאחר הבירור הודיע יו"ר הכנסת מיקי לוי: "לאחר שצפינו בסרטון פעם אחר פעם, גם עם נציגי האופוזיציה, מכיוון שהיו צעקות ולא היה ברור מה קורה, ולא יכולנו להחליט באופן חד משמעי לכאן או לכאן, קיבלתי החלטה להביא את ח"כ ניר אורבך שהוא יצפה. אנחנו סומכים על היושרה שלו, הוא צפה בסרט מספר פעמים וגם הוא לא ידע להחליט, אך בגלל היושרה שלו אמר שמכיוון שיש ספק אז אין ספק ולכן הוא לא יוכל להצביע". לאור זאת נרשם שוויון 51 בהצבעה ולכן החוק לא עבר.

ההצעה מבקשת לקבוע מספר שינויים בתהליך בחירת הרבניים הראשיים לישראל. כך מוצע לשנות את הרכב החברים באסיפה הבוחרת, לערוך בחירות גלויות במקום חשאיות וכן לקבוע כי כשירות לכהן כדיין או כהונה בפועל כדיין הם תנאים הכרחיים במסגרת תנאי הכשירות הנדרשים ממועמד לתפקיד הרב ראשי לישראל.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "תפקידה של הרבנות הראשית לישראל הוא לתת שירותי דת יהודיים, להוות הגוף הממלכתי שמייצג את הדת היהודית ולאפשר קירוב בין מסורת ישראל לבין החברה הישראלית. כדי לממש את תפקידה, על הרבנות הראשית להיות מחוברת לכלל חלקי החברה הישראלית ולהיות מייצגת נאמנה שלה. במשך השנים, נבחרו לתפקיד הרבנים הראשיים פוסקי הלכה עם תפיסת עולם ציונית ואחריות ציבורית רחבה, שיוכלו לפסוק הלכה ברוח ממלכתית ולתת מענה הלכתי לאתגרי החברה הישראלית. בשנים האחרונות אנו עדים למגמת החמרה וניתוק, תוך העדפת שיקולים פוליטיים, באופן שפוגע במטרה שלשמה הוקמה הרבנות הראשית. אמון הציבור ברבנות הראשית נמצא בשפל חסר תקדים, כאשר סקרים מלמדים כי כ-80% מהציבור היהודי בישראל איננו נותן בה את אמונו.

בראש הרבנות הראשית עומדים שני הרבניים הראשיים לישראל, ומועצת הרבנות הראשית לישראל שמתווה את מדיניות הרבנות הראשית בסוגיות רבות הנוגעות לשירותי הדת היהודים. לפגיעה במעמד הרבנות הראשית יש קשר הדוק לאופן מינויים. במצב החוקי הקיים, הרבנים הראשיים ומועצת הרבנות הראשית, אינם מייצגים את כלל הציבור היהודי בישראל. האסיפה הבוחרת, שמטרתה להבטיח ייצוג של כלל הציבור, מורכבת בעיקר על ידי נציגים של הרבנות הראשית, כך שבפועל מדובר בגוף ציבורי שבוחר את עצמו על ידי נציגיו, בזמן שקולו של הציבור בהליך הבחירה קטן. נוסף על כך, בחוק הקיים אין שום מנגנון שמבטיח ייצוג משמעותי לנשים במסגרת האסיפה הבוחרת, ונציגי יישובי יהודי ושומרון אינם חלק מהאסיפה הבוחרת, כך שאין בה ייצוג למפעל ההתיישבות."

סיעת ש״ס ניהלה במשך שעות קרב איתנים נגד הצעת החוק המסוכנת לשינוי הרכב בחירת הרבנים הראשיים ולהכנסת גורמים שיפגעו בדרך היהדות המסורה.

יו״ר ש״ס הרב אריה דרעי ניהל שיחות אישיות עם חברי הרשימה המשותפת, שבתחילה ביקשו להימנע בהצבעה, והסביר להם את משמעות החוק וההתערבות החמורה בנושאי דת מהותיים. לאור זאת חברי המשותפת החליטו להתנגד או להתקזז. כמו כן המריץ הרב דרעי את חברי סיעתו להיאבק עד הרגע האחרון.*

״הציבור בישראל רואה בחוש כיצד כל החוקים להרס היהדות זוכים למפלה שלא כדרך הטבע. לממשלה הזו שחרתה על דגלה את מחיקת הזהות היהודית אין סיעתא דישמיא״.
יו״ר סיעת יהדות התורה ח״כ יעקב ליצמן: ליל ראש חודש אדר ב׳ ועם ישראל מתחיל להרגיש ׳ונהפוך הוא׳. עוד אבן בחומת ממשלת הזדון הרפורמית קרסה היום, ברצף כשלונות מפוארים של הקואליציה הזו, בזכות מאבק עיקש של נציגי יהדות התורה וש״ס, יחד עם כל סיעות האופוזיציה.

לשמחתנו, החוק להרס הרבנות הראשית נפל ונסיון הפגיעה במסורת ישראל לא צלח להם, הפעם.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *