ביקושים מטורפים לאג"ח שהנפיק האוצר בהיקף של כ־38 מיליארד דולר

פי 4.75 ביקושים להנפקה הישראלית. בניגוד לכל תרחישי האימים של הפרשנים הכלכליים באולפנים לאחר הודעת מודי'ס

מיום ליום מתברר שהורדת דירוג האשראי של ישראל על־ידי סוכנות הדירוג מודי'ס, הייתה ככל הנראה אירוע פוליטי. יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר, השלים היום (רביעי) לפנות בוקר, הנפקה ציבורית של אגרות חוב דולריות בשווקים הבינלאומיים בהיקף כולל של שמונה מיליארד דולר. בהנפקה נרשמו הביקושים הגבוהים ביותר אי-פעם בהיסטוריה של מדינת ישראל בהיקף של כ־38 מיליארד דולר.

במסגרת ההנפקה הונפקו שלוש אגרות חוב חדשות לטווח של חמש שנים, עשר שנים ושלושים שנה בהיקף כולל של שמונה מיליארד דולר. המרווח בהנפקה עמד על 135, 145 ו־175 נקודות בסיס בהתאמה, מעל תשואת אג"ח ממשלת ארצות הברית לטווח דומה.

הביקושים בהנפקה הסתכמו לסך של כ־38 מיליארד דולר, פי 4.75 מהסכום שהונפק, והיו הגבוהים ביותר שנרשמו אי-פעם בהיסטוריה של מדינת ישראל. שיטת הנפקה זו, בה מונפקות אגרות חוב למספר טווחים לאורך עקום התשואות, מאפשרת נגישות לבסיס משקיעים רחב ומגוון, תוך הוזלת עלויות המימון ונהוגה על ידי מדינות רבות ברחבי העולם.

טרם ההנפקה נערכו סבבי פגישות נרחבים עם משקיעים בינלאומיים באירופה וארצות הברית בהובלת החשב הכללי, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון, ואנשי יחידת ניהול החוב הממשלתי באגף החשב. הביקושים בהנפקה הובלו על ידי משקיעים אסטרטגיים איכותיים כגון קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קרנות גידור, משקיעים פיננסיים וגופים אשר מחזיקים בניירות של מדינת ישראל לאורך זמן. בהנפקה לקחו חלק כ־400 משקיעים שונים מכ־36 מדינות בכל רחבי העולם.

החשב הכללי, יהלי רוטנברג, אמר בעקבות ההנפקה: "הצלחת ההנפקה היא הבעת אמון חסרת תקדים של המשקיעים הבינלאומיים הגדולים ביותר בעולם בכלכלה הישראלית, אמון אשר נבנה במשך שנים רבות ומאפשר את גיוון והעמקת ערוצי המימון בחוב הממשלתי. ההנפקה בשוק הבינלאומי בוצעה כחלק מאסטרטגיית גיוסי החוב של אגף החשב הכללי לשנת 2024 למימון פעילות הממשלה, בעוד שעיקר גיוסי החוב ימשיכו להתבצע באמצעות השוק המקומי באגרות חוב נקובות בשקל. היכולת לגייס חוב בשווקים הבינלאומיים, גם בעת המלחמה, בהיקפים משמעותיים מאוד, וביחסי כיסוי גבוהים, מלמדת על הנגישות הגבוהה של מדינת ישראל לשווקים ומהווה עדות לחוסנו של המשק הישראלי".

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית), אמר: "הביקושים הגבוהים בתולדות המדינה להנפקת חוב בשווקים הבינלאומיים מהווים סימן לעוצמתה של הכלכלה הישראלית והבעת אמון של המשקיעים במשק הישראלי, במדיניות הכלכלית שלנו, וביכולת שלנו לנצח בעזרת השם ולהחזיר את הביטחון והיציבות לתושבי מדינת ישראל. נמשיך לנהל את הכלכלה באחריות ובמקצועיות, תוך מתן מענה לכל צרכי המלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון, תוך אחריות פיסקלית ויצירת מנועי צמיחה שיזניקו את המשק בחזרה במקביל למלחמה ולאחריה".

דברים דומים אמר גם גיל כהן, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון. כהן אמר: "מדינת ישראל הצליחה בתקופת המלחמה לבצע צעד משמעותי במימון פעילותה. ההנפקה תומכת באסטרטגיית ניהול החוב הממשלתי, ובפרט בגיוון מקורות המימון והרחבת בסיס המשקיעים. תוצאות ההנפקה מעידות על אמון בכלכלה הישראלית מצד המשקיעים הגדולים בעולם".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *