טיפים מעשיים: כך תעברו את צום יום כיפור בשלום

תמר ידין ,דיאטנית קלינית, יועצת לחברת הרבלייף עם המדריך המלא ליישום בימים שלפני צום יום כיפור. ויש גם טיפים לשבירת הצום בצורה נכונה

צום של יממה הוא פעולה שאינה פשוטה לגוף, אך יכולה להיות בריאה. עם זאת, רצוי להתכונן אליו כראוי ולסיים אותו בצורה טובה, כדי שלא נקשה על הגוף ובאמת נוכל להעביר את צום יום הכיפורים ללא קושי רב.

ההכנה לצום מתחילה בימים שלפניו

הזינו את הגוף בימים שלפי הצום בכל אבות המזון: מומלץ לאכול תזונה מלאה ברכיבים טבעיים ולא מעובדים. המזונות המומלצים הם: ירקות ופירות העשירים בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובמינרלים, חלבונים איכותיים, מן החי ומן הצומח, דוגמת עוף ובקר רזה, דגים וביצים, סייטן, טופו, אגוזים ושקדים וכן קטניות וסויה.

בנוסף, יש לצרוך פחמימות מלאות, דוגמת דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, דוחן, תירס, קינואה ובטטה. פחמימות אלו מתפרקות לאט יותר בגוף, גורמות לשחרור אינסולין מווסת יותר ויתרמו לתחושת שובע לאורך זמן.

פחמימות אלו ימנעו את אפקט היויו, של רעב בסמוך לסיום הארוחה, בשונה ממאפים, לחם לבן וסוכרים שיקשו מאוד על הצום בכך שישאירו אותנו שבעים לטווח קצר ויעודדו צורך באכילה מיד עם כניסת הצום.

שתו נוזלים לא רק בסעודת המפסקת

ביום של ערב יום כיפור יש לוודא כי אנו שותים לכל אורך היום נוזלים, כדי להגיע רוויים לצום. אין מדובר רק בכמות נוזלים גדולה בסעודת המפסקת, כי אם לכל אורך היום.

העדיפות כמובן מים, שניתן לגוון את טעמם עם נענע, לימון, מלפפון קלוף וכו'.

צמצמו את צריכת הקפאין

יש לצמצם את צריכת המשקאות המכילים קפאין, דוגמת: תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה.

הסיבה לכך, נעוצה בעובדה כי אלו משקאות משתנים שגורמים לאבדן נוזלים בגוף- שאנו רוצים להימנע ממנו לקראת הצום.

צמצמו את צריכת הנתרן והתבלינים

חשוב לצמצם את צריכת הנתרן בימים שקודמים לצום ובוודאי בערב יום הכיפורים. ההמלצה היא לוותר על מאכלים מעובדים, מקופסא (מנה חמה, למשל), אבקות מרק במינון גבוה, רטבים דומיננטיים, חמוצים וכו', ואף להימנע מתבלון יתר במזון.

תבלון יתר מגרה את מיצי הקיבה ומעודד רעב וצמא בכך שמגביר את תחושת הצמא. לכן כדאי לא לאכול מתובלן ביומיים שלפני הצום, עד כמה שניתן.

אכלו מתון בסעודת המפסקת

למרות שהאינסטינקט שלנו יעודד אגירת מזון ממש לפני הצום, אין זו פעולה נכונה. אכילת יתר יכולה להעמיס על הקיבה ולספוח נוזלים לצורך תהליך העיכול הארוך. עדיף לנו להגיע לארוחה אחרי ימים של אכילה טובה ומזינה ולא רעבים, לאכול מתון בזמן סעודת המפסקת ולשמור את הנוזלים להמשך הצום.

דוגמא לסעודת המפסקת: מרק צח, פרוסת חלה, מנת עוף ואורז, בתוספת סלט ירוק עם טחינה ועוגה לקינוח, אם רוצים קינוח..

מתכון לסעודת המפסקת: מרק עוף עם ירקות. ארוחה מלאה, רווית נוזלים ומזינה.

שבירת הצום

כפי שישנם מספר כללי אצבע לארוחה המפסקת ולהתנהלות לפני הצום, ישנם כללי אצבע להתנהלות בארוחת שבירת הצום.

הדרגתיות

לאחר צום של יממה שלמה, הגוף יתקשה לעכל מזון כבד מיד. הוא צריך להתרגל מחדש לקבלת מזון והדבר צריך להיעשות בהדרגה וזה בעצם העקרון המנחה בשבירת הצום- מידתיות ואי הכבדה. יתרה מכך, הרי לא נכין מאכלים מורכבים שלוקח שעות להכין כשאנו רק מסיימים צום וחלשים.

שלב ראשון- החזרת הנוזלים: הפעולה הראשונה שלנו צריכה להיות החזרת הנוזלים, בהדרגה. הכוונה לשתיית מים, חליטת צמחים או משקה צונן, באיטיות ובהדרגה. התחילו בכוס מים אחת ולגמו לאט.

שלב שני- החזרת האנרגיה: פחמימות פשוטות. במקביל, ניתן להוסיף מעט פירות, שגם עשירים בנוזלים וגם יספקו סוכרים פשוטים לגוף, שיחזירו לנו אנרגיה זמינה ויאוששו אותנו מהצום. גם אכילת פרוסת עוגה בחושה תוכל לספק לנו אנרגיה זמינה אבל תהיה פחות עשירה בסיבים ובוויטמינים ומינרלים, ולכן פחות עדיפה תזונתית.

שלב שלישי (כרבע שעה לאחר שלב שני) ארוחת סיום הצום. ארוחה זו תהיה מורכבת ממאכלים קלים לעיכול, מזינים ובמנות קטנות: סלטים, מאכלים קלים, מאכלים מבוססי חלבון שייקים למשל או סלט ביצים, שקשוקה, טונה, פחמימות מורכבות, כגון מג'דרה. יש להקפיד כי ארוחה זו לא תהיה כבדה, וכי לא תהיה מורכבת ממאכלים עתירי שומן, או מבשרים שמנים, שיכבידו על הקיבה.

קינוח: ניתן לקנח בפירות, קרטיב וכדומה.

דוגמא לארוחה לאחר הצום: מרק עוף וירקות שנשאר מהארוחה המפסקת, פרוסת חלה מתוקה, סלט ירוק עם טחינה ביתית מלאה, מג'דרה ועוגת דבש לקינוח.

מתכון ליציאה מהצום – עוגת דבש.

הכותבת היא תמר ידין, דיאטנית קלינית, יועצת לחברת הרבלייף

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *