6 אפשרויות וכלים לניהול תקציב משפחתי חכם

'אקטואליק' ומיזם 'כלכלה בנעלי בית' עם המדריך המלא לחוסך המתחיל, הפוסט החמישי בסדרה: המדריך המלא לניהול תקציב משפחתי חכם

אם הגעתם לפוסט הזה, כנראה שאין כל צורך להסביר לכם מדוע חשוב כל כך לנהל באופן עקבי את תקציב משק הבית כמו שצריך. בדיוק כמו בעסק, מעקב ותיעוד עקבי של ההוצאות והכנסות מאפשרים לנו שליטה פיננסית מלאה, מייעלים את מצבנו הכלכלי ואף מביאים לחיסכון משמעותי בהוצאות.

את התקציב אפשר לנהל באמצעות מגוון כלים הזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו. חלקם בתשלום וחלקם כשירות חינמי לחלוטין. הבחירה היא כמובן שלכם.

ניהול תקציב באקסל (Google Sheets)

תוכנת האקסל נתפסת בעיני רבים כמוצר ישן ומורכב, עמוס במשבצות וטבלאות וממש לא לאדם הפשוט. המשותף לכל מי שחושב כך, זה שהוא לא באמת מכיר את היכולות המדהימות של אקסל.

ענקית האינטרנט גוגל מפעילה שירות דומה מאוד לאקסל – גוגל שיטס (Google Sheets) – באמצעותו ניתן לתכנת אקסל מותאם אישית הניתן לשיתוף עם בן הזוג (או כל אדם אחר) כאשר כל שינוי מתעדכן אוטומטית לכל מי שהקובץ שותף איתו.

לגוגל שיטס יש גם יישומון נוח לטלפון הנייד (אפליקציה), אשר מאפשר ליצור קיצור דרך במסך הבית של הסמארטפון ישירות לקובץ ניהול התקציב. בדיוק כמו אפליקציה לניהול תקציב, אבל כזה שנוצר על ידכם או עבורכם – בהתאמה אישית לצרכים שלכם.

תוכלו למצוא ברשת מגוון רחב של תבניות חינמיות לניהול תקציב באקסל. התבניות הללו הן בסיסיות וכלליות כמובן.

אם תרצו קובץ מותאם אישית לצרכים שלכם, שווה לכם לשלם לאיש מקצוע על מנת שיבנה לכם את זה – עלות חד פעמית שתחסוך לכם הרבה כסף לאורך החיים. השקעה שמחזירה את עצמה ומשתלמת במיוחד.

מתאימה רק כתחנת ביניים לפני התיוק באקסל. וואטסאפ (צילום: unsplash)

וואטסאפ

האפשרות הזאת היא אולי נפוצה מאוד, אך גם לא יעילה בעליל. ההמלצה שלנו היא לא לבחור בה בכלל. תכף תבינו למה.

וואטסאפ מאפשרת לנו לשלוח הודעה לעצמנו, או לפתוח קבוצה לעצמנו. משתמשים רבים משתמשים ביכולת הזאת לתיעוד ההוצאות. כל הוצאה חדשה הם כותבים בקבוצה וככה הכל משתקף להם בסוף החודש בפירוט מלא.

החיסרון הוא היעדר כל יכולת להשוות בין תקופות, לבדוק אם עמדנו ביעד התקציב, לבחון את ההוצאות לפי סעיפי צריכה – ובעצם אין לנו כל יכולת לבקר את עצמנו ולהשתפר.

אז למה טרחנו להזכיר את קיומו של הכלי הזה? כי הוא מעולה ככלי נלווה שממנו נעתיק במרוכז נתונים אל תוך האקסל שלנו. תחנת ביניים. מעין הקלה פסיכולוגית על ההתעסקות עם "הטבלאות".

רייזאפ (צילום: יח"צ)

רייזאפ

לצד ניהול התקציב בגוגל שיטס (Google Sheets), שהוא כאמור האהוב עלינו, ישנם מספר חברות ישראליות אשר מציעות כלים לניהול תקציב חכם. לרוב הן גם מחשבות לנו פרמטרים מסוימים ומעדכנות אותנו על חריגות תקציב ואפשרויות התייעלות.

מבדיקה שערכנו נראה כי הכלי הנפוץ ביותר בתחום זה הוא הכלי של הסטארטאפ "רייזאפ" (Riseup). מדובר באתר מובייל מעוצב וחכם, שמתקשר אתנו באמצעות בוט וואטסאפ והושקעו בו עשרות מיליוני דולרים כדי שתוכל להתאים את עצמה לצרכים האישיים שלנו.

למרות הפופולריות הרבה שלה, אנחנו נתקענו בשלב ההרשמה ולא יכלנו לבדוק לכם אותה. לא בגלל העלות היקרה (הם הכי יקרים. 45 ש"ח לחודש), אלא בגלל שרייזאפ דורשת מאיתנו את שם המשתמש והסיסמה לחשבון הבנק שלנו. ובעידן של התקפות סייבר זה ממש לא הצעד החכם מבחינתנו.

הבנקים מאפשרים לתוכנות ולממשקים חיצוניים לקבל מידע באמצעות מנגנון טכני פשוט (API) ואין שום טעם לשתף עם צד שלישי פרטי גישה לחשבון הבנק, עם הרשאות לבצע כל פעולה באתר הבנק.

FamilyBiz (צילום: יחצ)

פמיליביז

פמיליביז (FamilyBiz) הוא סטארט-אפ ישראלי שהוקם באותה שונה שרייזאפ הוקמה (2017) והוא מציע שירות דומה עם כמה יתרונות שהופכות אותו לשירות מועדף מבחינתנו.

נתחיל עם סוגיית האבטחה. פמיליביז (FamilyBiz) לא דורשת מאיתנו פרטי גישה לחשבון הבנק או כל חשבון אחר שלנו. את המידע מקבל היישומון פמיליביז באמצעות "בנקאות פתוחה" לאחר שנאשר לבנק, לחברות כרטיסי האשראי ולגורמים נוספים לשתף את הנתונים שלנו בצורה מאובטחת.

פמיליביז (FamilyBiz) גם בודק האם יש דרך להוזיל את החיובים הקבועים שלנו (סלולר, ביטוח ועוד) ויציע לנו חלופות מעת לעת.

עלות המנוי לפיליביז הינה 25.9 ש"ח לחודש.

MyFinanda (צילום מסך)

פיננדה

חברת פיננדה היא חלוצת ניהול התקציב באמצעות יישומון. באפליקציית "פיננדה שלי" (MyFinanda) נוכל לעקוב אחרי חשבונות בנק, חשבונות מט"ח, כרטיסי אשראי, חסכונות, הלוואות, השקעות ואפילו מצב המזומנים בארנק שלנו.

יישומון MyFinanda יודע כמובן לשייך את כל השורות בפירוט כרטיס האשראי וחשבון הבנק לסעיפים הרלוונטיים בניהול התקציב.

השירות הבסיסי של MyFinanda הוא חינמי לחלוטין. וכמו תךמיד, גם כאן יש "אבל".

על מנת לקבל מידע מתקדם, דו"חות בהתאמה אישית ויכולות סינון ייחודיות, נידרש לרכוש "שירות פרימיום" שעלותו 50 ש"ח לשלושה חודשים או 90 ש"ח לחצי שנה.

מנויי הפרימיום של MyFinanda יכולים לנהל את התקציב גם בממשק דפדפן ייחודי, אשר מאפשר שליטה מלאה בתקציב גם ממחשב.

מאניטור (צילום מסך)

מאניטור

הסטארט-אפ מאניטור (Moneytor) הוא השירות הצעיר ביותר בתחום. הוא מאפשר לנהל את התקציב דרך הדפדפן, אך מייחס חשיבות גם לניהול נכסים מהעולמות שחדרו לעולמו רק בשנים האחרונות. כך לדוגמה, בחלונית ההשקעות תוצג גם סקירה על ההשקעות שלנו בעולם ה-P2P (הלוואות חברתיות) ובנכסים דיגיטליים.

מאניטור (Moneytor) שואפת לעזור לנו להתייעל כלכלית באמצעות הצגת חלופות לשירותים שאנו צורכים, מבלי להמליץ על שירות כלשהו.

למאניטור גירסה חינמית עם שירותים בסיסיים והרחבות מקיפות יותר בגרסת הפרימיום שעולה 25 ש"ח בחודש.

לסיכום

שישה כלים מרכזיים מציעים לנו מסלול מהיר לניהול תקציב נכון. נוכל לבחור בין סטארט-אפ שמציע לנו שירות מובנה בעלות חודשית ונוכל להשקיע באופן חד-פעמי על אקסל מותאם אישית שידאג ליעדים המדויקים שלנו. ומה לגבי וואטסאפ? הוא טוב אולי ככלי עזר, אך לא מעבר.

בשבוע הבא:

סעיפים שחובה לשלב בתקציב המשפחתי.

שוטף פלוס

הצטרפו לאלפים שכבר נהנים מהמיזם "כלכלה בנעלי בית"

  1. באתר אקטואליק – בקטגוריה המיוחדת
  2. בקבוצות וואטסאפ ייעודיות – הנה קישור לאחת מהן
  3. בערוץ הטלגרם החדש – הקליקו להצטרפות
  4. בתיבת הדוא"ל שלכם – נרשמים כאן

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *